Μόλις στα 500 εκατ η ρευστότητα στις τράπεζες – Παρατείνεται η αργία έως και 8/6 – Τι συστάσεις έγιναν στις τράπεζες

Ο SSM ξεκάθαρα έχει αναφέρει ότι χωρίς συμφωνία δεν ανοίγουν οι τράπεζες.
Οι συναντήσεις τραπεζιτών, με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι συνεχείς εσχάτως και εύλογα, καθώς η κατάσταση στις τράπεζες είναι δραματική και οριακή. Οι τράπεζες ποτέ στην ιστορία τους δεν είχαν βρεθεί σε τέτοιο αδιέξοδο ρευστότητας.
Σε μια ακόμη συνάντηση, λοιπόν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Δ. Μάδρας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ζήτησε να υπάρξει παράταση της τραπεζικής αργίας έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου αλλά διαφώνησαν ορισμένοι παρευρισκόμενοι. Ήταν οι τραπεζίτες, ήταν ο υποδιοικητής της ΤτΕ  και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρότεινε η τραπεζική αργία να κρατήσει έως και τις 10 Ιουλίου και αν στο μεσοδιάστημα, υπάρξουν θετικές εξελίξεις απλά να αρθεί η τραπεζική αργία. Τελικώς προτάθηκε η αργία να παραταθεί έως τις 8 Ιουλίου δηλαδή οι τράπεζες θα είναι κλειστές έως τις 8 Ιουλίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπέρ της παράτασης της τραπεζικής αργίας στις 10 Ιουλίου τάχθηκαν Eurobank και Πειραιώς. Στην συνάντηση ειπώθηκε ότι η συνολική εναπομείνασα ρευστότητα φθάνει τα 500 εκατ ευρώ και ουσιαστικά επαρκεί μόνο για δύο ημέρες έως την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Το όριο ανάληψης μετρητών διατηρήθηκε στα 60 ευρώ αλλά άτυπα σχεδόν από όλες τις τράπεζες έχει καταργηθεί καθώς δίνουν 50 ή 40 ευρώ. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν η παρατήρηση προς τους τραπεζίτες ότι απαγορεύονται οι τραπεζικές συναλλαγές.
Π.χ. υπάρχει τράπεζες ή τράπεζες που ζητούν να μεταφερθούν υπόλοιπα από άλλες τράπεζες στην Α ή Β τράπεζα ώστε να αποπληρωθούν δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις….λόγω του κινδύνου κουρέματος καταθέσεων.
Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται βραχυχρόνια η ρευστότητα των τραπεζών που επιλέγουν αυτές τις πρακτικές. Η παρατήρηση έγινε και οι τραπεζίτες έλαβαν το μήνυμα. Το συμπέρασμα από μια ακόμη συνάντηση τραπεζιτών με την κυβέρνηση είναι ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr