Μπορεί να πεινάμε αλλά από σαμπάνια καλά πάμε – 300.000 λίτρα σαμπάνιας καταναλώθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι

 

Παρά τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το υπέρογκο χρέος της, η κατανάλωση σαμπάνιας στη μεσογειακή χώρα αυξήθηκε κατά 18% την περασμένη χρονιά, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του πολυτελούς ποτού στον κόσμο.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Telegraph, αυτή η αύξηση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σκεφθεί κανείς ότι η παγκόσμια αύξηση για την ίδια χρονιά ήταν μόλις 0,5%, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Euromonitor International.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, στην πατρίδα του πανάκριβου ποτού, οι πωλήσεις του μειώθηκαν κατά 1,9% μέσα στο 2014 ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σαμπάνιας, σημειώθηκε μία μικροσκοπική αύξηση της τάξης του 0,4%.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, αναφορικά με την κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού, ήταν ακόμη πιο έντονη το 2013, με 56% αύξηση στην χώρα μας και 0,8% μείωση παγκοσμίως.

Βέβαια, το σχετικό μέγεθος της αγοράς εξηγεί σε κάποιον βαθμό την εντυπωσιακή διαφορά.

«Δεν είναι ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να το ρίξουν έξω τα τελευταία χρόνια για να ξεχάσουν τα βάσανά τους. Γενικά μιλάμε για πολύ μικρή κατανάλωση, η οποία εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν την κρίση», εξηγεί ο Σπύρος Μαλανδράκης, αναλυτής της Εuromonitor στην βρετανική εφημερίδα.

Σχεδόν 300.000 λίτρα σαμπάνιας καταναλώθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι, ποσότητα αμελητέα σε σχέση με τα 107,2 εκατομμύρια λίτρα της Γαλλίας και τα 20,4 εκατομμύρια λίτρα του ΗΒ. Ωστόσο, παρά το μικρό της μέγεθος, η αγορά σαμπάνιας στην Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, η αύξηση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό της μεσογειακής χώρας, ιδίως σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την κρίση. «Περισσότεροι τουρίστες έρχονται στη χώρα, οι οποίοι μάλιστα είναι και πιο ευκατάστατοι σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.