Μοσκοβισί: Ανάγκη λιγότερο επεμβατικής επιτήρησης της Ελλάδας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Στην επιτήρηση της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της αναφέρθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, που πρόσφατα επισκέφτηκε την χώρα μας.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ.Μοσκοβισί έκανε λόγο για ανάγκη αυτή να γίνει «πολύ πιο ελαφριά και λιγότερο επεμβατική».

«Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση», είπε στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Εξηγώντας τους λόγους για την λιγότερο επεμβατική επιτήρηση, είπε ότι παρά το τεράστιο χρέος και την υψηλή ανεργία, η Ελλάδα επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που κάνει εφικτό ένα “νέο στάδιο” στις σχέσεις της ΕΕ με τη χώρα.

«Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι είναι πιθανή η χορήγηση μιας «προληπτικής» γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού όμως ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η οποία θα χρειάζεται να συνοδεύεται από πολύ λιγότερο αυστηρή επιτήρηση των δημοσιονομικών της χώρας.

«Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισεκ. ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά», επισήμανε και υποστήριξε ότι “πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς», θα γίνονται “συναντήσεις δυο φορές το χρόνο”.