Μεταφορά των δυνάμεών της από το Ιντσιρλίκ στην Πάφο εξετάζει η Γερμανία

Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει τη μεταφορά των στρατιωτικών του δυνάμεων που σταθμεύουν στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ στην Κύπρο ή την Ιορδανία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται να «αποκλείουν» την ανανέωση της γερμανικής παρουσίας στη βάση του Ιντσιρλίκ και ότι μελετούν το ενδεχόμενο μεταφοράς των γερμανικών tornados και των γερμανικών αεροπλανοφόρων στην Ιορδανία ή την Κύπρο -και συγκεκριμένα στην Πάφο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Spiegel, εκτιμάται ότι και οι δύο βάσεις έχουν μειονεκτήματα και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διακοπούν για τουλάχιστον δύο μήνες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, ενώ δεν υπήρξε επικοινωνία του Βερολίνου με τη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει το Spiegel, μεταφορά των επιχειρήσεων σε άλλη βάση θα σήμαινε ότι οι Γερμανοί θα αποκόβονταν από τους Αμερικανούς, τους επικεφαλής του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι τώρα οι Γερμανοί μπορούν να διοχετεύουν απευθείας στο σύστημα της συμμαχίας τις αναγνωριστικές εικόνες/φωτογραφίες, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- ούτε από την Ιορδανία, ούτε από την Κύπρο.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς των γερμανικών δυνάμεων σε βάση εκτός Τουρκίας. «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας με τη συμμαχία (κατά του Ισλαμικού Κράτους) στην Τουρκία» σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.