Μετανάστες διαμαρτύρονται στα γαλλοιταλικά σύνορα – Ρώμη: «Αν δεν δράσει η ΕΕ, θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία»

Μετανάστες διαμαρτύρονται στα γαλλοιταλικά σύνορα, ο Ρέντσι απειλεί με plan B

Ανάφλεξη στα βράχια του Βεντιμίλια

 

Φωτιά παίρνει το μεταναστευτικό στο Ιταλία, με φόντο τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο Βεντιμίλια στα βορειοδυτικά και προσπαθούν να περάσουν στη Γαλλία: Οι γαλλικές αρχές έχουν μπλοκάρει την είσοδο στους μετανάστες, εκ των οποίων δεκάδες έχουν κατασκηνώσει σε βράχια σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζητώντας να περάσουν.Η Ρώμη καλεί την Ευρώπη να προχωρήσει με το σχέδιο κατανομής, διαμηνύοντας πως έχει «σχέδιο Β» και πως εάν η ΕΕ δεν δείξει αλληλεγγύη, «θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία».

  • Η Αυστρία παγώνει την επεξεργασία αιτήσεων για άσυλο
  • Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν 1.800 μετανάστες από τη Λέσβο

Όταν η ξημέρωσε η Κυριακή στα βράχια του ιταλικού Βεντιμιλία -λιγότερα από 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Γαλλία- οι περίπου 80 μετανάστες δεν είχαν φύγει: Είχαν περάσει τη νύχτα, παρά τη βροχή, μέσα σε υπνόσακους και ανάμεσα σε πανό με συνθήματα όπως «Δεν γυρίζουμε πίσω» ή «Περιμένουμε από την Ευρώπη πολιτική απάντηση στην ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, μερικές εκατοντάδες είχαν περάσει τη νύχτα στους υπαίθριους χώρους του αστυνομικού τμήματος της ιταλικής πόλης. Συνάντηση των τοπικών αρχών κατέληξε στην απόφαση να στηθεί σταθμός ιατρικών βοηθειών, αλλά το αίτημα ομάδων αλληλεγγύης να στηθούν σκηνές δεν έχει ακόμη γίνει δεκτό.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από αφρικανικές χώρες, θέλουν να περάσουν στη Γαλλία όμως οι γαλλικές αρχές δεν τους το επιτρέπουν.

Η γαλλική πλευρά χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να υπογραμμίσει πως «σε καμία στιγμή δεν έκλεισαν τα σύνορα και δεν ανεστάλη η Συνθήλη του Σένγκεν». Η διαβεβαίωση ακολούθησε το κύμα επικρίσεων στην Ιταλία, με βουλευτές του Γκρίλο να ζητούν από τη Ρώμη ακόμη και να ανακαλέσει το γάλλο πρέσβη.

Ρώμη: «Αν δεν δράσει η ΕΕ, θα βρει απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία»

Την ίδια στιγμή, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στην αντίθεση αρκετών χωρών της ΕΕ στο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων μεταξύ των «28». Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με το σχέδιο της Κομισιόν στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών αυτή την εβδομάδα ειδάλλως είπε πως υπάρχει «σχέδιο Β».

«Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θελήσει να δείξει αλληλεγγύη, καλώς. Εάν δεν το κάνει, έχουμε σχέδιο Β, αλλά θα ήταν πληγή για την Ευρώπη» είπε ο Ρέντσι χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το «σχέδιο Β».

Ανάλογη στάση κράτησε και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο σε συνέντευξή του. «Εάν η Ευρώπη δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν δείξει αλληλεγγύη, θα βρεί απέναντί της μία διαφορετική Ιταλία» είπε χαρακτηριστικά ο Αλφάνο.