Μετά από 52 χρόνια έληξε το αντάρτικο στην Κολομβία – Οι FARC νόμιμο πολιτικό κόμμα

Εκατοντάδες πολίτες της Κολομβίας γιόρτασαν τη σύναψη ιστορικής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της αριστερής οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας – Στρατός του Λαού (FARC-EP), μετά από 52 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη, σε ζωντανή μετάδοση από την Αβάνα της Κούβας, όπου διεξάγονταν ειρηνευτικές συνομιλίες για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ένοπλη σύγκρουση μισού αιώνα κόστισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και ανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τη συμφωνία «την αρχή του τέλους για τα βάσανα, τον πόνο και την τραγωδία του πολέμου».

«Η κολομβιανή κυβέρνηση και οι FARC ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε τελική, πλήρη και οριστική συμφωνία», ανακοίνωσαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών σε κοινή δήλωσή τους.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας από τον αρχιδιαπραγματευτή της κολομβιανής κυβέρνησης Ουμπέρτο δε λα Κάγε και τον ομόλογό του των FARC, Ιμπάν Μάρκες.

Πολίτες ντυμένοι στα λευκά πανηγύριζαν στους δρόμους της Μπογκοτά το βράδυ της Τετάρτης.

Η συμφωνία αναμένεται πλέον να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου του 2016.

Με βάση τη συμφωνία, οι FARC εγκαταλείπουν τον ένοπλο αγώνα και μετατρέπονται σε νόμιμη πολιτική δύναμη.

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε ηγείται καμπάνιας για την απόρριψη της συμφωνίας.