Μεσαίωνας: Πάστορας στο Μεξικό βίασε 8χρονη και διατάχθηκε να αγοράσει μπύρες στον πατέρα της!

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένας 55χρονος πρώην πάστορας στο Μεξικό βίασε ένα οχτάχρονο κορίτσι και, παρόλο που κρίθηκε ένοχος, παραμένει ατιμώρητος. Οι δικαστές έκριναν ότι η παροχή δύο κιβωτίων με μπύρα στον πατέρα του θύματος είναι η κατάλληλη ποινή που πρέπει να επιβληθεί σε έναν μεσήλικο άνδρα που βίασε ένα παιδί.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην απομονωμένη επαρχιακή κοινότητα Σαντιάγο Κετζαλάπα, 450 χλμ νοτιοανατολικά από την πόλη του Μεξικού. Σύμφωνα με τον Guardian, πολλές μεξικανικές πόλεις διοικούνται με βάση τα «usos y costumbres», δηλαδή τα ήθη και τις παραδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα πιο σοβαρά εγκλήματα δεν τιμωρούνται με βάση το σύγχρονο δίκαιο, αλλά σύμφωνα με τις πατροπαράδοτες -συχνά μισογυνικές- αρχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τα σεξουαλικά εγκλήματα δεν φτάνουν ποτέ μέχρι τα δικαστήρια.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ατιμωρησίας, έλλειψης ερευνών ή που οι εισαγγελείς να μην λάβουν ποτέ την μηνυτήρια αναφορά», εξηγεί ο ο Ελντέρ Παλάσιος, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Ruta 123 που παρουσιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις.

«Το θέμα είναι ότι οι αυτές οι περιοχές κυβερνώνται από τα δικά τους ήθη και έθιμα, όμως καταλήγουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», εξηγεί.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «usos y costumbres» έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για τον αποκλεισμό των γυναικών από τα κοινά.