Μεγάλη συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης με ελεύθερη είσοδο

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια ξεχωριστή συναυλία που συνδέει το παρόν με το παρελθόν θα πραγματοποιηθεί αύριο 24 Σεπτεμβρίου, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, στο λοφίσκο «Καστράκι» Δραπετσώνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ σε αυτή θα πάρουν μέρος οι γνωστοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης και Ρίτα Αντωνοπούλου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής, με την ευκαιρία του ανοίγματος για το κοινό του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης.

«Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος μας δίνει τη δυνατότητα να αντλήσουμε σοβαρά στοιχεία για τη νέα πολιτιστική ταυτότητα που ο Πειραιάς αναζητά αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συμπίπτει με το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, ενώ ο χώρος θα παραμείνει πιλοτικά ανοιχτός και επισκέψιμος για το κοινό από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2016. «Θέλουμε με αυτή τη συναυλία ο κόσμος να έρθει και να γνωρίσει τον χώρο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή.

Οι επισκέψεις στον χώρο μπορούν να πραγματοποιούνται από Πέμπτη έως και Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο, ενώ το ωράριο λειτουργίας για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι 11:00 – 19:00. Η είσοδος στον χώρο είναι από την οδό Κανάρη (απέναντι από την πύλη Ε2 του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά).

Λίγα λόγια για τον χώρο:

Η Ηετιώνεια Πύλη είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της πειραϊκής ακτής, με έκταση περίπου 20 στρέμματα. Βρίσκεται στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, το οποίο προστάτευε στην αρχαιότητα. Η σημασία της είναι διττή, διότι αφενός ήταν ο προμαχώνας του λιμανιού και μία από τις δύο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν οι «Αστικές Πύλες») κι αφετέρου διασώζει σημαντικές πληροφορίες για την οχυρωματική αρχιτεκτονική όπως αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τον 5ο ως τον 3ο αιώνα π.Χ.

Στο χώρο πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά. Το έργο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) και είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.