Μεγάλη νύχτα για το Κυπριακό στην Ελβετία

Cyprus President Nicos Anastasiades, left, and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, speak as they sit at a coffee shop at the Turkish Cypriot breakaway northern part of the Cypriot divided capital Nicosia on Saturday, May 23, 2015. Cyprus’ rival Greek and Turkish Cypriot leaders took a stroll together on both sides of the divided capital’s medieval center to raise the feel-good factor as talks aimed at reunifying the ethnically split island kick into gear. It’s the first time that the leaders have done so together since the east Mediterranean island was split in 1974 when Turkey invaded after coup by supporters of union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias)

Μετά το δείπνο θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτικές ομάδες τη συζήτηση για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού, στο Mont Pelerin της Ελβετίας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο διπλωματικός πυρετός έχει ανέβει στα ύψη, ενώ έχουν πυκνώσει και οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσίας – Αθήνας – Άγκυρας, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: Να προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, προκειμένου εκεί να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Νωρίτερα, σήμερα, όμως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν προσπάθεια να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως το πρόβλημα της στασιμότητας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Mont Pelerin της Ελβετίας. Κάτιτέτοιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.