Μεγάλη εμφάνιση από τον Σπύρο Γιαννιώτη-Ασημένιο μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης

Με μια μεγάλη εμφάνιση στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης ο Σπύρος Γιαννιώτης, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

Ο 36χρονος πρωταθλητής πέρασε μπροστά λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό και έπεσε στο νήμα ταυτόχρονα με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν.

Οι διοργανωτές έδωσαν αρχικά νικητή τον Σπ. Γιαννιώτη, αλλά μετά το φώτο φίνις και τα επίσημα αποτελέσματα κατετάγη δεύτερος. Το χρονόμετρο έδωσε τόσο για τον Ελληνα, όσο για τον Ολλανδό συναθλητή του τον ίδιο ακριβώς χρόνο.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν 5ος και 7ος ολυμπιονίκης (2004) της κολύμβησης, ο μοναδικός Έλληνας με τριπλή παρουσία σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων στην κολύμβηση.

Ανήκει στον Ολυμπιακό. Προπονητής του είναι ο Νίκος Γέμελος. Ήταν έβδομος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκας το 2001. Το 2003 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. To 2011 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα 10 χλμ σε ανοιχτό νερό και αναδείχθηκε Αθλητής της Χρονιάς από τον ΠΣΑΤ. Κατόπιν επιλέχθηκε από τη FINA ως υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο για το 2012 στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο αθλητής αγωνίστηκε στον τελικό των 10 χλμ. ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και κατέλαβε τη 17η θέση με χρόνο 1:52.20. Επίσης, αγωνίστηκε στον τελικό των 10 χλμ. ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και τερμάτισε τέταρτος με 1:50:05.