Μείωση του ενεργειακού κόστους ζητάει ο ΣΕΒ – Ανάγκη η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου

Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, μείωση του κόστους της ενέργειας και εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι τα βασικά αιτήματα που προβάλλει, με άρθρο της στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Ελένη Κολιοπούλου.

Όπως προσθέτει, η αναβάθμιση του ρόλου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών (γερανών), καθώς και κατάλληλων χώρων (ντεπό) για την αποθήκευση των κοντέινερ είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας των περιφερειών, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητά τους επικεντρώνεται στη μεταποίηση και στη γεωργία, δύο τομείς που εξαρτώνται πλήρως από τις μεταφορές. Επίσης, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμένα Βόλου, με την προοπτική δημιουργίας σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι Αλμυρού, καθώς και η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι απαραίτητη, ακόμη, η ολοκλήρωση της οριοθέτησης της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και Ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής των Οινοφύτων Σχηματαρίου και ιδιαίτερα του Ασωπού, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών στις δύο Περιφέρειες.

Σε σχέση με την ενέργεια, τονίζεται ότι το πρόβλημα με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ το φυσικό αέριο που θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους ενέργειας δεν είναι διαθέσιμο στην Στερεά Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο αγωγός του φυσικού αερίου διατρέχει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η ανατολική Θεσσαλία καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό, ενώ θετική είναι η απόφαση επέκτασης του δικτύου στη δυτική Θεσσαλία.

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της Εθνικής Οδού Ε65 και των βασικών οδικών αρτηριών των Περιφερειών, καθώς και η αναβάθμιση του ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου, για τη διευκόλυνση των μεταφορών και την ανάπτυξη βιομηχανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις.