Ματωμένο iPhoneX: Ανήλικοι δούλευαν 11 ώρες στην Κίνα

H Foxconn, ο κύριος προμηθευτής της Apple στην Κίνα, απασχολεί ανήλικους και τους αναγκάζει να δουλεύουν υπερωρίες στην παραγωγή του iPhone, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση του smartphone.

Έξι μαθητές έκαναν τη σχετική καταγγελία στους Financial Times λέγοντας ότι δουλεύουν ασταμάτητα για 11 ώρες σε εργοστάσιο της Zhengzhou στην Κίνα.

Τα παιδιά, ηλικίας 17-19 ετών, είπαν ότι στάλθηκαν στο εργοστάσιο για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, που όπως τους είπαν ήταν αναγκαία για να αποφοιτήσουν.

«Πιεστήκαμε από το σχολείο μας να δουλέψουμε εκεί» λέει η 18χρονη Ms Yang, που αρνήθηκε να δώσει το πλήρες ονοματεπώνυμό της, φοβούμενη ότι θα τιμωρηθεί. «Η εργασία δεν σχετιζόταν με τις σπουδές μας» πρόσθεσε η κοπέλα που έβαζε 1.200 κάμερες στο iPhone κάθε μέρα.

Οι Financial Times επικοινώνησαν με το σχολείο που αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Apple και η Foxconn δήλωσαν ότι οι μαθητές εργάσθηκαν εθελοντικά και αμείφθηκαν.

Η Apple είπε ότι δεν θα έπρεπε να δουλεύουν τόσες ώρες, ενώ η Foxconn ανέφερε: «Όλη η δουλειά έγινε εθελοντική και με πληρωμή, οι ασκούμενοι δούλεψαν υπερωρίες».

Κάθε φορά που πρόκειται να βγει στην αγορά ένα νέο iPhone, τα κινεζικά εργοστάσια συναρμολόγησης της Foxconn (η οποία εδρεύει στην Ταϊβάν) προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό, τριπλασιάζοντας πρόσκαιρα το δυναμικό τους.

Αυτή τη φορά, για να παραχθεί το νέο iPhone X, λόγω και των καθυστερήσεων στην παραγωγή του, «επιστρατεύθηκαν» ακόμη και μαθητές ως εποχικοί εργαζόμενοι.

Ο κινεζικός νόμος επιτρέπει τη μαθητική εργασία, εφόσον γίνεται στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης ή απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, είναι εθελοντική, αμοιβόμενη και δεν ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.