Μας επιστρέφουν τα σκουπίδια από τη Βουλγαρία

Επεστράφη τελικά χθες από τη Βουλγαρία το παράνομο φορτίο απορριμμάτων της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε. Το φορτίο, που είχε εντοπιστεί από τις βουλγαρικές αρχές, αρχικώς επρόκειτο να επιστραφεί στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, απ’ όπου προήλθε. Οπως προκύπτει από την αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αντί για ανακυκλώσιμα, τα φορτηγά μετέφεραν δεματοποιημένα σκουπίδια. Το ερώτημα που οι αρχές καλούνται να διερευνήσουν είναι γιατί η Γενική Ανακυκλώσεως έστελνε απόβλητα στη γείτονα και ποια ήταν η τύχη τους.

Το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων ειδοποίησε για πρώτη φορά τις ελληνικές αρχές στις 31 Μαρτίου ότι εντόπισε παράνομο φορτίο αποβλήτων με παραγωγό τη Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.

Το φορτίο παρέμεινε για περισσότερο από δύο μήνες στα σύνορα προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος επιστροφής του. Αρχικώς, η ημερομηνία επιστροφής ήταν η 15η Μαΐου, ωστόσο μετατέθηκε λόγω προβλημάτων με τη βουλγαρική μεταφορική εταιρεία. Τελικά, μεσολάβησε η φωτιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, οπότε αποφασίστηκε το φορτίο να μεταφερθεί στο ΚΔΑΥ της εταιρείας Spider (στην οποία συμμετέχει κατά 50% η Γενική Ανακυκλώσεως) στα Ιωάννινα.

Το φορτίο ελέγχθηκε προχθές στην Εγνατία Οδό και από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Οπως διαπίστωσαν, δεν επρόκειτο για απόβλητα πλαστικών συσκευασιών (όπως είχε δηλωθεί) αλλά για ένα μείγμα αποβλήτων (πλαστικά, χαρτιά και χαρτόνια, αλουμίνιο κ.ά.), τα οποία ήταν δεματοποιημένα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με το φορτίο είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, αν τα υλικά αυτά δεματοποιήθηκαν στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου ή προήλθαν από περιοχή της χώρας όπου πραγματοποιείται δεματοποίηση απορριμμάτων ως «προσωρινή λύση». Επιπλέον, ποια θα ήταν η τύχη τους στη Βουλγαρία.

Η ιστορία είχε επαναληφθεί το 2010. Οι ελληνικές αρχές είχαν και πάλι ειδοποιηθεί από τις βουλγαρικές ότι εντοπίστηκε στον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα φορτίο της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε. από το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Στην αυτοψία που πραγματοποίησαν στα σύνορα οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος προέκυψε ότι το φορτίο, που υποτίθεται ότι μετέφερε πλαστικές συσκευασίες μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, μετέφερε παρανόμως και άλλες κατηγορίες πλαστικών αποβλήτων, τα οποία μάλιστα είχαν προκύψει από μηχανική κατεργασία (και όχι διαλογή στο ΚΔΑΥ, όπως θα έπρεπε).

Ακολούθησε έλεγχος στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, που κατέληξε στη διαπίστωση μιας σειράς παρανομιών (Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης 13.10.2011). Η κυριότερη αφορούσε τη δημιουργία μιας μικρής χωματερής δίπλα στους χώρους της εταιρείας. «Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι έξω από τα όρια των εγκαταστάσεων της εν λόγω δραστηριότητας και ειδικότερα σε χώρο απερίφρακτο πλησίον της εισόδου γινόταν ανεξέλεγκτη διάθεση μεγάλων όγκων αποβλήτων – υπολειμμάτων και υλικών, χωρίς οριοθέτηση, χωρίς περίφραξη, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, με συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία», αναφέρουν οι επιθεωρητές. Η υπόθεση κατέληξε στην επιβολή προστίμου 132.300 ευρώ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (22.2.12) στη Γενική Ανακυκλώσεως.

Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Τα φάρμακα που εντόπισαν οι επιθεωρητές προ ημερών στον Ασπρόπυργο (μεμονωμένες συσκευασίες και καρτέλες) δεν ήταν ληγμένα.