Μακριά από συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Άκαρπη ήταν η μεσημεριανή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α. σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αποστάσεις παραμένουν.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνει ότι τα τρία θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι: το ύψος του επιτοκίου, οι εγγυήσεις και ποιοι φόροι θα κουρεύονται. Ειδικότερα, οι εκκρεμότητες είναι στον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου, στον τρόπο υπολογισμού του κουρέματος και στο ποιοι φόροι θα κουρεύονται, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς δημόσιο, τράπεζες, ταμεία κτλ.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, αν και η ελληνική πλευρά μέσω άτυπης ενημέρωσης έκανε γνωστό πως υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να “κλείσει” η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες “διαβατήριο” για ένταξη στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια για να ενταχθούν στον μηχανισμό θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη, τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στη διαδικασία.  Σημειώνεται πως η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι αφ ενός προαιρετική και όχι υποχρεωτική και κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι αν και εφόσον κριθεί βιώσιμη.