Μέχρι την Τρίτη το νέο πρόγραμμα διακανονισμών στη ΔΕΗ

Θα προσφέρει τουλάχιστον διπλασιασμό δόσεων, ενώ είναι απαραίτητο να αποπληρώνεται και ο τρέχων λογαριασμός

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης για το νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών προς τη ΔΕΗ, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής πως την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) θα ανακοινωθεί επισήμως.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ρυθμίσεις βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο, μετά τις επαφές που είχε η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει τουλάχιστον διπλασιασμό δόσεων σε σύγκριση με το σημερινό πρόγραμμα, όπου για παράδειγμα οι οκτώ δόσεις, που είναι ο μέσος όρος όσων είχαν μπει τώρα σε ρύθμιση, θα γίνουν 16.

Η διοίκηση της ΔΕΗ κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται ο αριθμός των δόσεων να εξαρτάται από το βαθμό συνέπειας του οφειλέτη, ενώ πλέον δεν θα επιτρέπεται να μην αποπληρώνεται ο τρέχων λογαριασμός.

Τα σενάρια αναφέρουν ότι για τους καταναλωτές που έχουν οφειλές ο αριθμός θα ξεπερνά το όριο των 16 δόσεων που είναι σήμερα, ενώ για τους ευάλωτους που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών και επιχειρήσεων να ξεπερνούν ακόμα και τις 40.

Επίσης, αναμένεται να μειωθεί το «πλαφόν» του 25% επί του ποσού ενός διμηνιαίου λογαριασμού που ισχύει σήμερα ως ελάχιστη καταβολή τον μήνα. Επίσης, η προκαταβολή αναμένεται να μειωθεί από το 20% -που είναι τώρα- γύρω στο 10%.

Η ΔΕΗ λύνει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ εξετάζεται να καλυφθεί το νομικό κενό που επιτρέπει σε καταναλωτές που χρωστούν μεγάλα ποσά να μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες, χωρίς πριν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Πριν, λοιπόν, κάποιος καταναλωτής της ΔΕΗ αλλάξει πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να προβεί σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Σήμερα, από τα 1,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, τα 283 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες της υψηλής τάσης, ενώ 173 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των φορέων του δημόσιου τομέα και 250 εκατ. ευρώ τα χρέη επιχειρήσεων της μέσης τάσης.

Άλλα σενάρια αναφέρουν ότι το ποσό των δόσεων που θα κυμαίνεται, ανάλογα με την οφειλή, να φτάνει ακόμα και τις 80 δόσεις. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να υιοθετηθεί ένα ειδικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν εποχικό χαρακτήρα, όπως είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Μάλιστα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν -πολλοί από τους οποίους χρωστούν και σε Ταμεία, εφορία- θεωρούν ότι πρέπει οι σχεδιαζόμενες δόσεις να φτάνουν ακόμα και 100, κατ’ αναλογία των διατάξεων του νόμου 4321/2015.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο σε χιλιάδες επιχειρηματιών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσουν έτσι να παραμείνουν ζωντανοί μέσα στην κρίση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερά έσοδα για την ΔΕΗ.

Τι ισχύει σήμερα

Το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ «σπάει» σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη συνέπεια των πελατών της.

– 1η. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.
– 2η. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.
– 3η. Περισσότεροι από ένας απλήρωτοι λογαριασμοί που ενσωματώνονται σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού.
– 4η. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
– 5η. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.
– 6η. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» από 1 έως και 5 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 & 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Οσο για τους λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5, αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά την καταβολή εγγυήσεων.