Μέρκελ: Υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς

Τι έγινε χθες στην τριμερή – Διαβεβαιώσεις από Αθήνα για τα δημοσιονομικά, ζητά ρύθμιση χρέους, στόχος η λύση μέχρι τις 18 Ιουνίου – Σήμερα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ

Για συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ’ επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών.

Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Τι έγινε χθες στην τριμερή
Ο κατ’ αρχήν στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα, δηλαδή να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλα να αποκατασταθεί η επικοινωνία μαζι τους, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα, ιδίως μετά την επίδειξη διάθεσης για νέες υποχωρήσεις που επέδειξε η ελληνική πλευρά σε θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά τη συνάντηση ειπώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή και μάλλον αυτό θα γίνει με τη διολίσθηση της Αθήνας στο στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές. Επίσης στο τραπέζι παραμένει το θεμα του ΦΠΑ, με την κυβερνηση να συζητά διορθωτικές κινήσεις στην αρχική της πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνηση διαβεβαίωσε την άλλη πλευρά ότι θα καταβάλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έθεσε μετ´ επιτάσεως το αίτημα για ρύθμιση του χρέους, αποκατάσταση της χρηματοδοτησης και ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Στο θεμα αυτο της βιωσιμότητας επέμεινε και ο πρωθυπουργος στις δηλώσεις του αμέσως μετά – Μερκελ και Ολαντ απέφυγαν να πουν οτιδήποτε στον Τύπο.

Στη συνάντηση έγινε κουβέντα και για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν γρήγορα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Προς τούτο θα αναλάβουν δράση και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, οι οποιοι όμως συμφωνήθηκε να λειτουργούν υπό την στενή και ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.

Κρίσιμο ρόλο στην πορεία των συζητήσεων θα διαδραματίσει και η σχέση του κ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποιο ειχαν την ευκαιρια να λύσουν παρεξήγηση των προηγούμενων ημερών. Οι δυο άνδρες θα τα πουν σήμερα μετά το μεσημερι στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει και παλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.