Μάνος Χατζηδάκης: Ασφαλώς και το ηθικό της Αγοράς έχει αναπτερωθεί – Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε

Μάνος Χατζηδάκης

Η καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ποσοστιαία μεταβολή για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, έκλεψε την παράσταση σε μια κατά τα άλλα άνευρη εβδομάδα με νέα που δεν έβγαλαν τάση στην Αγορά…

Το θετικό νούμερο κατά 0,4%, έρχεται να εξηγήσει στο πώς οι Τράπεζες έφεραν συμπαθητικά νούμερα στο ξεκίνημα της χρονιάς, παρά την εμφάνιση νέων προβλέψεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την εκροή καταθέσεων.

Ασφαλώς το ηθικό της Αγοράς έχει αναπτερωθεί, καθώς η ανατιμολόγηση των προσδοκιών μετά την αποσύνδεση του θέματος του χρέους από την δόση της αξιολόγησης, είχαν δημιουργήσει προβληματισμό στους εμπλεκόμενους που έβλεπαν την Αγορά να ξεμένει από βραχυπρόθεσμους καταλύτες.

Ο μήνας που ξεκίνησε εκτός από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έχει και την αξιολόγηση της Moody’s στις 23 Ιουνίου και μια θετική ένδειξη από το ΑΕΠ ενισχύει το ενδεχόμενο κάποιας θετικότερης προσέγγισης του Ελληνικού αξιόχρεου και της προοπτικής της Οικονομίας.

 • O Μάιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για την Ελληνική Αγορά συμπληρώνοντας ένα ανοδικό –μηνιαίο – σερί της τάξεως του 25%.
 • Επίσης ήταν μέχρι στιγμής μακράν ο καλύτερος μήνας του 2017, αφού οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, διαχέοντας την ρευστότητα σε πολύ μεγαλύτερο πλήθος μετοχών.
 • Στατιστικά, με βάση τα στοιχεία από το 2003 έως το 2016, η περίοδος που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από διορθώσεις και από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο Ιούνιος δεν είναι πάντα αρνητικός μήνας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η όσοι πουλούν το Μάιο έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους να δουν τις τιμές των μετοχών 5% χαμηλότερα το Σεπτέμβριο (!) Ένα άλλο σχετικά πρόσφατο στατιστικό του Γενικού δείκτη θέλει τον σχηματισμό τοπικών κορυφών λίγο πριν τα “εγκριτικά” Eurogroup.

Βέβαια, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι παράμετροι που καθορίζουν τις τάσεις των Αγορών είναι αναρίθμητες και με μεγάλο εύρος προβλεπτικής ασάφειας, ώστε να υποστηριχθεί σθεναρά ένα σενάριο Καλοκαιρινής αδυναμίας.

 • Τεχνικά η εικόνα μεταβλήθηκε οριακά προς το θετικότερο, χωρίς να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.
 • Ο MACD παραμένει σε θέση πώλησης έχοντας αποφορτίσει μερικώς την υπεραγορασμένη εικόνα.

Οι συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη είχαν όλες την εβδομάδα που πέρασε την ίδια εξέλιξη:

 • Αδύναμο άνοιγμα και ολοκλήρωση των συναλλαγών προς το υψηλό ημέρας, με μικρές σχετικά αποκλίσεις από τα προηγούμενα κλεισίματα.
 • Οι δυνάμεις φαίνεται να είναι ισορροπημένες στα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας ένα στοιχείο αναμονής στο διάγραμμα που δεν ήταν τόσο έκδηλο στις δύο προηγούμενες πτωτικές εβδομάδες.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τις ημέρες αδυναμίας των οδηγών μετοχών της Αγοράς, βρέθηκαν στηρίγματα σε άλλους τίτλους με αποτέλεσμα το σύνολο να δείχνει μια συντηρητική σχετικά συμπεριφορά στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά η ανάλωση χρόνου στα υψηλά των 25 μηνών, χωρίς την εκτόνωση της τάσης προβληματίζει ως προς τις “διανομές” που πραγματοποιούνται σε επιμέρους “χαρτιά”.

Συμπερασματικά, η διόρθωση έχει ακόμα τις πιθανότητες υπέρ της, καθώς ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στο “σκληρό πυρήνα” της αντίστασης της ζώνης των 790 – 800 μονάδων, στο οποίο η συναλλακτική ένταση αναμένεται να αυξηθεί, συνθήκη απαραίτητη για να απορροφηθεί η προσφορά.

 • Την Δευτέρα η Ελληνική Αγορά θα είναι κλειστή λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.
 • Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται την Τρίτη (6/6) ΜΕΤΚΑ, Paperpack και ΓΕΚΕ.
 • Την Τετάρτη (7/6) η Motor Oil θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση.
 • Την Πέμπτη 8/6 την σκυτάλη των συνελεύσεων παίρνουν Autohellas, ΕΥΑΠΣ και Ναυτεμπορική.

Την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου η Folli – Follie, ενώ θα διεξαχθούν και οι Βρετανικές Κοινοβουλευτικές εκλογές.