Λ. Κανέλλη: Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν δομικά, πολιτικά, κοινωνικά και γεωστρατηγικά αίτια

Σε συνέντευξή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι “Ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου” μιλώντας για τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας προσθέτοντας πως: “Η εμπειρία από το Βέλος στον Οτσαλάν σ’ αυτή τη φάση δεν βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ´ άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων”.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνει ότι έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά, ενώ εκτιμά ότι το αν θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι συνάρτηση των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή.

Αναφερόμενη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εκτιμά ότι κάτι τέτοιο “αλλάζει το πολίτευμα. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία”.

Σχολιάζοντας τον νέο εκλογικό νόμο, λέει ότι “η απλή αναλογική, πραγματική, απεριόριστη και ανόθευτη δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή” και εξηγεί “το “παρών” του ΚΚΕ ως “παρών” στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση”.