Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

Συνεχίζουμε την έντονη ανοδική κίνηση με αξιοσημείωτους όγκους συναλλαγών (85,2 εκατ. €) και έναν τραπεζικό κλάδο που επιδεικνύει στιβαρή συμπεριφορά.

 • Είχαμε τονίσει ξανά ότι η άνοδος επέρχεται χωρίς εξάρσεις, κάτι που μεταφράζεται ως σοβαρή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς δημιουργεί σημαντικές στηρίξεις για την συνέχεια.
 • Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα, και εξηγούμε δύο επιμέρους ζητήματα: Πρώτον, σε τόσο έντονα ανοδικές κινήσεις δεν μετράται εύκολα το τέλος αυτών, καθώς ελλοχεύουν φαινόμενα ανατροφοδότησης από κλεισίματα αντίθετων (χαμένων) θέσεων.

Δεύτερον, τα σημερινά νέα υψηλά συνοδεύτηκαν μεν από ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών, τεχνικά δε παρετηρήθη στατιστική απόκλιση, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται, απλά το κρατάμε για τη συνέχεια της ανάλυσής μας.

 • Άρα, τα επίπεδα προσφέρονται κυρίως για ρευστοποίηση μέρους μιας αγοραστικής θέσης, ώστε να προστεθεί πραγματικό κέρδος στο χαρτοφυλάκιο αλλά να μην χαθεί ενδεχόμενη συνέχιση.

Related image

Tα επίπεδα είναι επίσης κρίσιμα, διότι συνιστούν διαγραμματικό στόχο από την πρόσφατη διάσπαση του πολυήμερου σχηματισμού συσσώρευσης.

 • Intraday position long stop 1525
 • Support: 1665, 1632, 1615, 1598
 • Resist.: 1725, 1750, 1772
 • Daily spot market position long s/l 1525

____________

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την διετία να διαμορφώνεται στο 5,399% (-0,37%), και τη δεκαετία στο 6,954% (-0,33%).

………

ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Σε τεχνικό επίπεδο, στην υπεραγορασμένη ζώνη παρέμεινε και σήμερα ο γενικός δείκτης, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε από την ανακοίνωση του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 24 Ιουνίου, με το νέο επίπεδο αντίστασης να βρίσκεται πλέον στις 546 μονάδες (γραμμή ΑΒ), ενώ διέγραψε και τις απώλειες που κατέγραφε από τις αρχές του έτους.

………………..

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, με τη μετοχή να παραμένει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με τον κινητό μέσο όρο να απέχει πλέον ελάχιστα από την ανοδική διάσπαση αυτού των διακοσίων, με την αντίσταση στα €4,9708. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 3,73% κι έκλεισε στα €5,0.

Σημαντικά κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση για την Motor Oil, ελέω και των σημαντικών κερδών που καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου ενέργειας στην Ευρώπη, με τη μετοχή να διατηρείται πάνω από το επίπεδο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση στα €12,4499. Η μετοχή ενισχύθηκε 5,83% κι έκλεισε στα €12,17.

Στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τη μετοχή να κλείνει πάνω από το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το «χρυσό» σταυρό να διατηρείται, και την αντίσταση στα €4,9927. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 4,46% κι έκλεισε στα €4,68.

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για την LAMDA Development, με τη μετοχή να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση στα €4,9347. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 1,05% κι έκλεισε στα €4,8300.

Διατηρήθηκε και σήμερα σε ανοδική τάση η Grivalia Properties, με την μετοχή να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και πάνω από αυτόν των πέντε, με την αντίσταση στα €7,5968. Η μετοχή ενισχύθηκε 1,34% κι έκλεισε στα €7,5500  (Του Θ. Σεμερτζίδη στο liberal.gr)

______________

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Βρέθηκε μέχρι το +5,71% στα 1,1100 ευρώ αλλά γύρισε κλείνοντας οριακά ανοδικά 0,95% στα 1,0600 ευρώ με συναλλαγές 747.850 εκ των οποίων τα 214 χιλ. τμχ έγιναν στο ΣΥΝ και τα υπόλοιπα 531 χιλ. τμχ στη τιμή του κλεισίματος της Δευτέρας…  Δεν βγαίνει συμπέρασμα…

ΕΥΑΠΣ: Βγαίνει πολύ χαρτί στα 3,5000 ευρώ, οπότε δεν μπορεί να ξεφύγει. Στο +0,86% στα 3,5000 ευρώ με 1080 τμχ και προσφορές μετά το κλείσιμο σχεδόν 12 χιλ. τμχ… Εδώ και 6-7 εβδομάδες κινείται στο στενό εύρος των 3,40 με 3,50 ευρώ(!)…

…………

ΣΧΟΛΙΟ – επανάληψη: 

 • Η κίνηση της Moody’s να αναβαθμίσει σε σταθερή από αρνητική την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών έδωσε – πρόσκαιρη – ώθηση στις μετοχές των τραπεζών σε νέο ράλι και κατ΄ επέκταση επέδρασε θετικά στην αγορά που πλησιάζει τις 630 μονάδες.
 • Οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν τράπεζες, ωθώντας υψηλότερα τις μετοχικές αξίες. Το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την νέα ισχυρή άνοδο προσπαθεί να σταθμίσει την μη επίτευξη συμφωνίας ακόμη στην δεύτερη αξιολόγηση και τις διάχυτες ανησυχίες στην περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ στην Ιταλία.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όλες οι εξελίξεις που αφορούν την χώρα μας εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην γείτονα χώρα…

 • Εάν χαθεί ο έλεγχος στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου του 2016, το πρώτο που θα συμβεί θα είναι η υποχώρηση του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο ή και κάτω από 1 προς 1.
 • Ταυτόχρονα οι αρνητικές εξελίξεις θα επηρεάσουν δυσμενώς και τα σχέδια των ευρωπαίων για την Ελλάδα.
* ,