Λουκάς Παπαϊωάννου*: Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης μάλλον ως αστείο μπορεί να εκληφθεί

*Head Corporate Officer & Μέλος Δ.Σ. της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

 

Η εβδομάδα που διανύουμε δεν είχε την ένταση & τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις, άλλων εποχών, τόσο στο χρηματιστηριακό όσο και στο πολιτικό επίπεδο…

Ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 561 & 572 μονάδων, με χαμηλούς όγκους. Αντίστοιχα και ο Δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ταλαντεύεται μεταξύ των 1500 & 1550 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται μεταξύ 665 & 770 μονάδων, αναμένοντας τα “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που αν και δεν αφορούν τις Ελληνικές Τράπεζες, στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν παύουν να τις επηρεάζουν έμμεσα & καταλυτικά. Τυχόν διάσπαση του ανωτέρω εύρους τιμών θα δώσει ισχυρή κίνηση προ της διασπασμένη πλευρά.

Δεν θα πρέπει να μείνει ασχολίαστη, όμως, η αυτονόμηση (για άλλη μια φορά) της Ελληνικής Χρηματαγοράς από τις Διεθνείς Αγορές, που παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, παρά το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα του “BREXIT”, κυρίως λόγω των συνεχών “QE” από τις Κεντρικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας όπως, η υψηλή Φορολόγηση, η υψηλή Ανεργία, η έλλειψη Χρηματοδότησης από το Τραπεζικό Σύστημα & κυρίως, η κατάσταση του Δημόσιου Τομέα αλλά και οι πτωχεύσεις μεγάλων Επιχειρηματικών Ομίλων.

Εκτιμάται ότι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κρατικού μηχανισμού, ή αντιστρόφως τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας Ιδιωτών και Επιχειρήσεων, μέσα στο επόμενο 3μηνο.

Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων, η ενεργοποίηση του αυτόματου “κόφτη” θα ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας” σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών.

Αν και κάποια μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια μικρή βελτίωση μεγεθών, όπως η μείωση της Ανεργίας, η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση του πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, για να εξάγουμε αντικειμενικά συμπεράσματα θα πρέπει να τα αναλύουμε περαιτέρω.

Η βελτίωση της καταγεγραμμένης απασχόλησης, αναλύοντας τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ”, δείχνει ότι το 52% των απασχολουμένων αφορά μερική ή ωρομίσθια απασχόληση, τάση μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ωρομίσθιο & αντικατάσταση υψηλόμισθων με χαμηλόμισθους νεοεισερχόμενους.

Αντίστοιχα η αύξηση των καταθέσεων θα πρέπει να μετρηθεί Οκτώβριο & Δεκέμβριο, όταν από τους Τραπεζικούς λογαριασμούς θα έχουν απομυζηθεί αρκετά δισ ευρώ σε φορολογικές υποχρεώσεις. Οι προσπάθειες των Τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων & η “χαλάρωση” των “capital controls” για “νέο χρήμα” δεν εκτιμάται ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ως αναφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης μάλλον ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, όταν οι υποχρεώσεις προς Ιδιώτες ανέρχεται σε περίπου 7 δισ και το πρόγραμμα το Δημοσίων επενδύσεων υπολείπεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Όμως το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο 2ος κύκλος πτωχεύσεων μεγάλων Επιχειρήσεων, με υψηλή συμμετοχή στην Ελληνική οικονομία, με κορωνίδα αυτών τα S/Μ Μαρινόπουλος. Τυχόν αποτυχία του σχεδίου διάσωσης, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικές αρνητικές παρενέργειες και περαιτέρω μεγέθυνση υφιστάμενων προβλημάτων.

Τέλος θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνο ο Τουρισμός δεν μπορεί να συντηρήσει μία ολόκληρη Χώρα και μάλιστα με τα προβλήματα που του προξενεί το φορολογικό πλαίσιο. Τυχόν προβλήματα των Ανταγωνιστών μας δεν θα διατηρηθούν για πάντα και ούτε μπορούν να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι παράγοντες του Τουρισμού αν και μιλούν για υψηλές πληρότητες φέτος, θίγουν το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων και προειδοποιούν για αρνητικές εξελίξεις το 2017.

Σε μία Χώρα που η Βιομηχανική παραγωγή συνεχώς φθίνει, το “Brain Drain” (διαρροή εγκεφάλων) συνεχίζεται αμείωτο και ο Παραγωγικός Ιστός της σκέφτεται πως θα φοροδιαφύγει, ή δεν θα παράγει για να επιβιώσει, εξαιτίας του φορολογικού συστήματος και της γραφειοκρατίας, οι Ξένοι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση.

Ως αναφορά τις Ιδιωτικοποιήσεις της Δημόσιας περιουσίας, οι διαχρονικές πολιτικές δεκαετιών, οδήγησαν σε λάθος timing, για λάθος λόγους & με λάθος τρόπους, αποφέροντας πολύ χαμηλότερα τιμήματα από αντίστοιχες Ιδιωτικοποιήσεις του εξωτερικού.

Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω οι ομολογιακές Αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν το 10ετές Ελληνικό ομόλογο πάνω από 8% και το 5ετές πάνω από 9,50%, επίπεδα που αντανακλούν ακόμα την δυσπιστία των επενδυτών για τα συμβαίνοντα στη Ελληνική Οικονομία, ακόμα και μετά το κλείσιμο της Α΄ αξιολόγησης.

Η επερχόμενη Β΄Αξιολόγηση, μέσα στον Σεπτέμβριο, δημιουργεί ακόμα μια εστία ανησυχίας για τους επενδυτές.
Εκτιμάται ότι η τήρηση του υφιστάμενου προγράμματος και των στόχων του, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας (χωρίς αιφνιδιασμούς) και η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την Β’ αξιολόγηση, θα δώσει τη δυνατότητα στην Αγορά να σταθεροποιηθεί βραχυχρόνια και να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Απώτερος στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων του προγράμματος, με κύριο άξονα ένα νέο φορολογικό σύστημα & την τελική επίλυση του Χρέους.

Παρόλα αυτά θα πρέπει οι επενδυτές να διατηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι ασάφειες στο οικονομικό σύστημα. Πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην επιλογή των τίτλων και γρήγοροι, λειτουργώντας με στρατηγικές “Stop Loss” & “Profit Taking”…

Κι αυτό γιατί η Αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι (News Driven), κατευθυνόμενη από τα νέα της εσωτερικής & εξωτερικής επικαιρότητας.