Λεωφόρος Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (PART1): Οι πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη και οι ταμειακές ροές είναι στοιχεία που η ανάλυση βάζει στο μικροσκόπιο σε κάθε ανάγνωση αποτελεσμάτων.

Ωστόσο τα κέρδη, η λεγόμενη «τελική γραμμή» και τα μερίσματα είναι αυτά που κρατάνε τους επενδυτές  μέσα στην εταιρία για μεγάλα διαστήματα.

 • Όπως λέει και ο Buffet«η καλύτερη μετοχή είναι αυτή που δεν θες να πουλήσεις ποτέ».
 • Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο επενδυτής να αισθάνεται ότι η τιμή στην οποία πουλάει είναι εξαιρετικά πιθανό να μην την ξαναδεί ποτέ
 • ή να μην διορθώσει αρκετά ώστε να έχει νόημα η επαναγορά της.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι οικονομικές επιδόσεις να έχουν διάρκεια, η κερδοφορία να δικαιολογεί την «φθήνια εκ των έσω» και το μέρισμα να δικαιολογεί το κόστος παραμονής στην μετοχή ή τουλάχιστον το κόστος ευκαιρίας μιας κατάθεσης προθεσμίας ή ενός εντόκου γραμματίου.

 • Στον ελληνικό «μικρόκοσμο» από τις 209 εταιρίες που έχουν απομείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 32 εταιρίες εμφανίζουν συστηματικά κέρδη τα τελευταία 8 χρόνια.

Η επιλογή της περιόδου δεν είναι τυχαία καθώς το έτος 2008 είναι χρονιά αναφοράς για την Ελληνική οικονομία αφού η χώρα εισήλθε σε δημοσιονομική συρρίκνωση, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώθηκε με γρήγορους ρυθμούς και η φορολογία εκτινάχθηκε καθιστώντας το «άθλημα»  της εμφάνισης κερδών ασύμφορο.

BETA SEC – παρατήρηση για τον κλάδο των ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Η σταδιακή ομαλοποίηση των τάσεων στο μέτωπο της ρευστότητας και η μακροοικονομική ανάκαμψη θα βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού που παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την Αlpha Bank να παραμένει η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, με τιμή-στόχο στα 2,5400 ευρώ.

ΟΤΕ: Η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα κρατάει διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα τζίρο και κερδοφορία. Ωστόσο η έκπληξη ήρθε από την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα η οποία μετά από 5 χρόνια μείωσης στο τζίρο γύρισε σε θετικό πρόσημο στο β’ τρίμηνο.

ΟΤΕ(1): Σε ότι αφορά την καθαρή κερδοφορία του τριμήνου η μείωση που παρατηρείται αφορά μια σειρά από έκτακτους παράγοντες που σχετίζονται με

 • α) συναλλαγματικές διαφορές 10 εκατ. ευρώ
 • β) αυξημένα έξοδα εθελούσιας αποχώρησης 8,4 εκατ. ευρώ και
 • γ) έξοδα αναδιάρθρωσης 2,8 εκατ. ευρώ.
 • Σε προσαρμοσμένο επίπεδο εμφάνισε αυξημένα κέρδη στο β’ τρίμηνο 40,8 εκατ. ευρώ (+6,5%)
 • ενώ σε 6μηνη βάση η κερδοφορία έμεινε σταθερή στα 65 εκατ. ευρώ.

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ (Από χθεσινό άρθρο του Στεφ. Κοτζαμάνη στο euro2day.gr):

_______

ΤΙΤΑΝ -απάντηση: Με βασικό μοχλό την αγορά των ΗΠΑ (53% των πωλήσεων) ο όμιλος συνέχισε να διατηρεί το καλή εικόνα που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς με σαφώς χαμηλότερους όμως ρυθμούς από το α’ τρίμηνο.

Συνολικά, το α’ εξάμηνο του 2017, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο κατά 22,4% και ανήλθε σε 456 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 77,2% και ανήλθαν σε 92,4 εκατ. ευρώ.Το ευνοϊκό περιβάλλον επέτρεψε τη βελτίωση των τιμών πώλησης και των περιθωρίων.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος που αποτελούν τους δυο άλλους βασικούς πυλώνες της δραστηριότητας και της κερδοφορίας του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά για διαφορετικούς λόγους μεν, αλλά ουσιαστικούς δε…

ΤΙΤΑΝ(Κ): Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ, ήταν κατά €10,4 εκατ. υψηλότερες από αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2016 και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

 • Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 787 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 126 εκατ. ευρώ έναντι του δανεισμού στις 31/12/2016.
 • Σημαντική επίδραση στα επίπεδα δανεισμού είχαν η διανομή μερίσματος και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους συνολικά 93,1 εκατ. ευρώ. στους μετόχους εντός του δεύτερου τριμήνου το 2017.

Αν και οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων στις ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί το σημαντικά εξασθενημένο δολάριο κατά το γ’ τρίμηνο αναμένεται να περιορίσει την δυναμική της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης. Λογικά οι εκτιμήσεις της χρονιάς θα αναθεωρηθούν χαμηλότερα και η αναμονή ως προς την πλήρη κινητοποίηση όλων των γεωγραφικών ζωνών θα διατηρηθεί για μια ακόμη χρήση

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στα 36,8 εκατ. ευρώ η αποτίμηση που δείχνει μάλλον απαιτητική… Ωστόσο ο όμιλος διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία που δικαιολογεί ίσως την διαπραγμάτευση σε επίπεδα κοντά στην καθαρή της θέση (1,1 φορές).

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Το δελτίο Τύπου των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου θα αναρτηθεί στην εταιρική ιστοσελίδα την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

 • Τα οικονομικά αποτελέσματα θα αποσταλούν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα αναρτηθούν στην εταιρική ιστοσελίδα την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.