ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ – Μαρίν Λεπέν: Ελπίζουμε σε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η- ομολογουμένως αναπάντεχη- δήλωση στήριξης προς στον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προχώρησε μέσω της εφημερίδας «Le Monde» η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην στήριξη της «ακροαριστεράς», αφού με αυτό τον τρόπο κατά την γνώμη της, ενισχύεται το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στην Ευρώπη.

«Ελπίζω σε μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ… Είμαι απόλυτα συνεπής (σε αυτά που λέω). Αυτό δεν με κάνει οπαδό της ακροοαριστεράς. Δεν συμφωνούμε με όλο το πρόγραμμα (του ΣΥΡΙΖΑ), κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Αλλά θα χαρούμε με την νίκη τους» δηλώνει η Λε Πεν, εξηγώντας ότι δημιουργείται μια ρήξη στην Ευρώπη, με τους λαούς να παίρνουν πλέον στα χέρια τους την τύχη τους, κόντρα στον «απολυταρχισμό» των Βρυξελλών και των «συνενόχων» τους, των χρηματαγορών.

Το επιχείρημα της Λε Πεν είναι ότι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Πρόκειται συνεπώς για μια «στρατηγική» κίνηση στήριξης προς αυτή την αντίπαλη πολιτική ομάδα και «δεν αναμένεται να γενικευθεί», γράφει η Monde, φέρνοντας για παράδειγμα το ότι στην Ισπανία, η Λεπέν έχει εκφράσει την ευχή μερίδα της κυβερνώσας δεξιάς, να δείξει κουράγιο, αποφεύγοντας την πλήρη υποστήριξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δήλωση στήριξης της Μαρίν Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ, της προσφέρει για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία «να μπερδέψει τα χαρτιά και θολώσει τα πολιτικά δεδομένα, κρατώντας αποστάσεις και από την Χρυσή Αυγή. Άλλωστε όπως επισημαίνει η ίδια, σε χώρες όπως η Ισπανία κι η Ελλάδα, «όπου δεν υπάρχει κόμμα ανάλογο του Εθνικού Μετώπου, η ακροαριστερά, παίρνει την θέση μας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Monde, «δεν υπάρχει τίποτε το αθώο στο γεγονός ότι η Λε Πεν δίνει άφεση στην άκρα αριστερά. Είναι ένα επιπλέον στοιχείο στη στρατηγική της για την αποδαιμονοποίηση (του κόμματός της). Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύγχυση, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπισθεί το Εθνικό Μέτωπο γι’ αυτό που πραγματικά είναι, ήτοι ένα ακροδεξιό κόμμα», γράφει η εφημερίδα.

ΝΔ: Μόνος σύμμαχος του Αλ. Τσίπρα η Λεπέν
Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή τη δήλωση στήριξης της Μαρίν Λεπέν, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε απομόνωση».

«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Λεπέν. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Λε Μοντ λέει ότι “επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών” ! Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί την ακροδεξιά στήριξη
Την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, σχολιάζοντας τη δήλωση της Μαρίν Λεπέν:

«Κι εμείς ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη αυτού του ακροδεξιού κόμματος. Αποφεύγοντας έτσι, την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών» αναφέρει στη δήλωσή της η Εύα Καϊλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάχωμα στην ακροδεξιά η δική μας άνοδος
«Υποδείξεις από το κόμμα του κ. Μπαλτάκου και του κ. Βορίδη δεν δεχόμαστε» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την έντονη αντίδραση της ΝΔ στη δήλωση στήριξης της Μαρίν Λεπέν.

«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Υποδείξεις από το κόμμα του κ.Μπαλτάκου και του κ. Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: Να μην ενισχύσει η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα τους ευρωσκεπτικιστές

«Η πολιτική αλλαγή στη Ελλάδα δεν πρέπει να σηματοδοτήσει και δεν θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού. Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι ο αγώνας για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης μέσα από την πολιτική δημοκρατική ενοποίηση της» τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.