Κύμα συγχωνεύσεων ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη φέρνει η νέα αγορά ενέργειας

Ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων προβλέπεται στην Ευρώπη, καθώς παραδοσιακοί παίκτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη νέα αγορά ενέργειας.

Όπως επισημαίνει το Reuters σε σχετική ανάλυση, ένα πρώτο παράδειγμα είναι η δρομολογούμενη συγχώνευση της ισπανικής Gas Natural με την πορτογαλική EDP, ύψους 35 δις. ευρώ, η οποία εφόσον ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο ενεργεακό όμιλο στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται, ο λόγος που ωθεί τις ΔΕΚΟ σε συγχωνεύσεις είναι ότι η μαζική είσοδος των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρισμού έχει ωθήσει χαμηλά τις τιμές της χονδρεμπορικής με ότι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα παραδοσιακών παραγωγών. Ως εκ τούτου, αρκετές από αυτές έχουν στραφεί σε επενδύσεις σε σύγχρονες ενεργειακές λύσεις, όπως οι ΑΠΕ, η εξοικονόμηση, η αποθήκευση κτλ.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι για τις επενδύσεις αυτές, σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία ή ακόμα και η συγχώνευση με άλλους μεγάλους παίκτες, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η Ε.ΟΝ και η RWE προχώρησαν ήδη σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους στην πράσινη ενέργεια από την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Στη Γαλλία, η εταιρεία φυσικού αερίου Engie εστιάζει πλέον στα δίκτυα και τις ΑΠΕ, ενώ πηγές της αγοράς δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν προτάσεις για συγχώνευσή της με την RWE.

Αν μη τι άλλο, οι συγχωνεύσεις φανερώνουν έμπρακτα την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εγκατάλειψης του παραδοσιακού ρόλου των εταιρειών αυτών, καθώς πλέον δεν αποδίδει. Το πως μεταφράζεται αυτό στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, καθώς η εταιρεία δεν έχει δείξει ακόμα ότι προτίθεται να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά, καθώς για να αλλάξεις ρότα χρειάζονται επενδύσεις και χρήματα, τα οποία σήμερα στερείται η ΔΕΗ. Όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και λέει ότι οι παίκτες εκείνοι που θα παραμείνουν προσκολημμένοι στο παρελθόν, θα υποστούν και τις συνέπειες…

* ,