Κυβέρνηση: «Ο χρόνος δεν τελειώνει μόνο για μας, αλλά και για τους άλλους»

 

Εντολή για διαβουλεύσεις, που θα οδηγήσουν σε μία φόρμουλα σοβαρής μεσοπρόθεσμης επίλυσης του χρηματοδοτικού προβλήματος και διευθέτησης του χρέους, με αντάλλαγμα προς τους δανειστές υποχωρήσεις από την πρόταση των 47 σελίδων, έχει η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την αυριανή καθοριστικής σημασίας τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ.

Παππάς και Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες επιδιώκουν τη μείωση του χρέους μέσω της μεταφοράς των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM – Τι απαντά η Αθήνα στην πίεση από Μέρκελ, Ομπάμα, Ολάντ, Γιούνκερ.

Οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενοι από τεχνοκράτες, αναζητούν ή πιέζουν για μία χρυσή τομή, που να δίνει προοπτική ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρουν στους συνομιλητές τους (χθες είδαν τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί) τη διάθεση της Αθήνας να μετακινηθεί από την πρόταση των 47 σελίδων, η οποία αποτελεί το όριο της ελληνικής κυβέρνησης, μόνο εάν οι δανειστές συμπεριλάβουν στη συμφωνία ρυθμίσεις για το χρέος. Επιδιώκουν, δε, πέραν της αλλαγής χρήσης των 10,9 δις ευρώ που προορίζονται για το ΤΧΣ και την τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη μείωση του χρέους μέσω της μεταφοράς των ομολόγων ύψους 27 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει ο Μάριο Ντράγκι.

«Αν γίνουν βήματα σε αυτό το μέτωπο, τότε μπορεί να χαλαρώσει η γραμμή μας πίσω από το όριο των 47 σελίδων, αν και όχι πολύ» λέει κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναζητείται, υπό αυτό το πρίσμα ένας νέος κοινός τόπος ανάμεσα στην ελληνική συμβιβαστική πρόταση και το σκληρό κείμενο των 5 σελίδων που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Άλλωστε εκτιμά ότι μόνο έτσι μπορεί να περάσει στο εσωτερικό, το επώδυνο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνουν έτσι κι αλλιώς και οι δύο προτάσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι.

Εάν υπάρξουν σημαντικές κινήσεις σε αυτές τις διαβουλεύσεις αποκτά νόημα και δημιουργεί ελπίδες για λύση και η αυριανή τριμερή συνάντηση, όπου ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να ρίξουν το πολιτικό τους βάρος για μία λύση.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η πίεση και η ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ένα «ελληνικό ατύχημα», θα μετρήσουν στις διαθέσεις των ηγετών. Άλλωστε το θέμα απασχόλησε τους ηγέτες στη σύνοδο των G7 και παραμένει αγκάθι στο διεθνές πεδίο. «Ο χρόνος δεν τελειώνει μόνο για μας, αλλά και για τους άλλους» σημειώνουν μονότονα κυβερνητικές πηγές.