Κι αν έδιναν μια “νωπή εντολή” οι Γερμανοί;

Ας υποθέσουμε ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά είχαν πραγματοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και ότι είχαν εφαρμόσει απολύτως τα συμφωνημένα. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 5 ετών έκαναν ακριβώς αυτό που έκαναν κι οι υπόλοιπες κυβερνήσεις που τίμησαν τις υπογραφές τους και μας δάνεισαν τα προβλεφθέντα.

Ας παραδεχθούμε  τώρα ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απέδωσαν και ότι η “θεραπεία” στην οποία ευλαβικά υποβληθήκαμε είναι η αιτία της φτώχειας, της ανεργίας και της σημερινής κρίσης.

Ας έρθουμε τώρα στη θέση των “αντιπάλων” μας, αν συνέβαινε αυτό ακριβώς που συνέβη πριν από 20 μέρες στην Ελλάδα: Εκλογές στη Γερμανία, βαριά ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού και ισχυρή, νωπή εντολή για παύση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα!

Unknown

Φανταστείτε λοιπόν τότε τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών και νέο πρωθυπουργό της Γερμανίας να προσερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής και να απαιτούσε να διακοπεί η συμφωνία και ο δανεισμός προς το ελληνικό κράτος επειδή μόλις πήρε μια “νωπή εντολή” από τους πολίτες! 

Τα πράγματα θα γίνονταν ακόμη δυσκολότερα καθώς τα καθημερινά συλλαλητήρια σε όλη τη Γερμανία θα ενίσχυαν την αδιαλλαξία του και θα απαιτούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης πάραυτα, αδιαφορώντας για το αν η Ελλάδα είχε εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες.

Ποια θα ήταν άραγε τότε η γνώμη του ελληνικού για τον γερμανικό λαό, την αξιοπιστία ή το ήθος του; Ποια θα ήταν τα αισθήματά μας όταν μετά από θυσίες και αγώνες, οι εταίροι απόφάσιζαν να μας “πουλήσουν”;

Δυστυχώς, ως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση, έχει χρησιμοποιήσει την παραπάνω υποθετική επιχειρηματολογία κι έχει βασίσει όλη τη λογική των απαιτήσεών μας στη μετατροπή της “νωπής εντολής” στη “μία και μοναδική θρησκεία” που μπορεί να δεχθεί αυτή η Ένωση!

Είμαι Έλληνας, γνωρίζω καλά την έννοια της Δημοκρατίας κι επιθυμώ η χώρα μου να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Καταδικάζω πολλά από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί ( π.χ. μείωση συντάξεων) και λυπούμαι για άλλα που δεν ελήφθησαν ( πάταξη φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, κ.λ.π.). Κατανοώ πλήρως την παραδοξολογία του στόχου για πλεόνασμα 4,5 % ενώ στηρίζω απολύτως την επιλογή της κυβέρνησης για σκληρές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές και όχι αντιλαϊκές πολιτικές.

Unknown-1

Εκτιμώ όμως ότι τώρα έχουμε μια διπλή ευκαιρία. Πρώτον, να τιμήσουμε τη δέσμευση του ελληνικού κράτους ( ασχέτως αν αυτή φέρει την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού ), να αποδεχθούμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρόγραμα και να ζητήσουμε παράταση αυτού, υλοποιώντας όποιες  δεσμεύσεις εξυπηρετούν τα μελλοντικά σχέδια  της νέας κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως κανείς δεν φαντάζεται ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει σε 4 μήνες ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι χθες!

Μετά τη λήξη της παράτασης η κυβέρνηση θα έχει ήδη διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και ταυτόχρονα θα έχει κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται.

Η ευκαιρία είναι εδώ και δεν πρέπει να χαθεί γιατί ο Λαφαζάνης δεν δέχεται τις λέξεις ή νοήματα που προσβάλουν τη δική του θρησκεία! Οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα!

 

Πάτροκλος Κουδούνης

Οικονομόλογος- Πολιτικός Επιστήμων

Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ