Συντριπτικό 90% του “ναι” στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας – Ραχόι: Δεν έγινε δημοψήφισμα

Συντριπτική υπέροχή του “ναι” στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που εξελίχθηκε σε αιματοκύλισμα με την ισπανική αστυνομία να τραυματίζει 844 πολίτες. .

Ισπανικά μεσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Καραλανοί υπερψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας με ποσοστό 90%. Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2 εκατ. ψηφοφόροι, ήτοι το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.

Η ισπανική αστυνομία προχώρησε σε αγριότητες, χτυπώντας αδιακρίτως, ηλικιωμένους, γυναίκες και ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση 761 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Η Μαδρίτη έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει το δημοψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί, αποφασισμένοι να ψηφίσουν, σχημάτισαν από τα ξημερώματα ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι δήλωσε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα».

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις live

01:50 Ισπανικά μεσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Καραλανοί υπερψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας με ποσοστό 90%.

Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2 εκατ. ψηφορόροι, ήτοι το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.

23:50: Πρόεδρος Καταλονίας: Κερδίσαμε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία

«Η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν

Οπως τόνισε τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος – τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί – θα αποσταλούν στο κοινοβούλιο για τα περαιτέρω.

Απευθυνόμενος ευθέως στην ΕΕ είπε: «Είμείς οι Καταλανοί, κερδίσαμε το δικαίωμα να ακουστούμε στην Ευρώπη».

23:45: Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν δίνει συνέντευξη Τύπου.

23:20: Στους 844 οι τραυματίες

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε πως 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της διεξαγωγής του απαγορευμένου δημοψηφίσματος.

22:24 Γενική απεργία στην Καταλονία στις 3 Οκτωβρίου

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου σ’ αυτή τη βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ.

Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας και το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι περίπου όσο αυτό της οικονομίας της Χιλής.

21:30: Οι κάλπες μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία για να γίνει απρόσκοπτα η καταμέτρηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.

21:20: Ραχόι: «Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία»

Σε συνέντευξη Τύπου που δίνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, υποστήριξε ότι «δεν έγινε σήμερα κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία»

«Δεν υπήρξε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Από αύριο ξεκινάμε να δουλεύουμε για την αποκατάσταση της κανονικότητας του καθεστώτος. Συγχαίρω τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις και τους Καταλανούς που δεν ψήφισαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγόρησε τις καταλανικές αρχές για τις ταραχές, τονίζοντας πως «η ευθύνη εμπίπτει αποκλειστικά σε όσους προώθησαν τη ρήξη της νομιμότητας και της συνύπαρξης».

«Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει να συμμετάσχει στο σενάριο των αποσχιστών. Εδειξαν πως υπακούν στους νόμους και αγνόησαν το κάλεσμα. Ολοι οι Ισπανοί εκτιμούν τη στάση τους.

Στη συνέχεια επαίνεσε τη στάση της ισπανικής αστυνομίας για την υπεράσπισή του δικαίου και ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξη.

21:16 Σύμφωνα με τους καταλανούς χρειάστηκαν νοσοκομειακή φροντίδα 761 άτομα! Εδωσαν στην δημοσιότητα και κατάλογο με τους τραυματίες ανά περιοχές.