Καλούνται Αλαφούζος, Μπόμπολας, Κοντομηνάς στην Εξεταστική για τα δάνεια

Mε την εξέταση δύο ακόμη μαρτύρων από την Αγροτική Τράπεζα, συνεχίστηκε η διαδικασία στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Όπως παραδέχτηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα έκανε …αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στα μνημόνια.
Με ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα συνεχίσει τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και μμε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου. Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA Δημήτρη Κοντομηνά για τις 4 του ίδιου μήνα.

Εκπρόσωπος των καναλαρχών η ΝΔ

Διά του Κ. Τζαβάρα, που ζήτησε «να σταματήσει η πασαρέλα μαρτύρων», η ΝΔ κρύβεται εντέχνως πίσω από την πολιτική της άρνηση να εξεταστούν σε βάθος τα τραπεζικά «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ. Ζητάει πραγματογνώμονες και μείωση των μαρτύρων, επί της ουσίας επιθυμεί να μην κληθούν οι καναλάρχες και κάποιος άλλος να στρογγυλέψει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. «Δεν θα είχαμε τόσα ληξιπρόθεσμα δάνεια αν ήταν όλα ωραία, νόμιμα και ηθικά» (όπως τα παρουσιάζει η ΝΔ), σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής, Σ. Φάμελλος.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απείλησαν να κάνουν Κούγκι την εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Ένταση επικράτησε στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όταν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη αντέδρασαν σε αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιού, ο οποίος επισήμανε ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων λειτουργούν ως εκπρόσωποι των καναλαρχών.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη άρχισαν να φωνάζουν και να μιλούν για «ψέματα» και «συκοφαντίες», ενώ απειλούσαν ότι … θα κάνουν Κούγκι την Εξεταστική Επιτροπή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν είχε σκοπό να θίξει κάποιον προσωπικά, αλλά να στηλιτεύσει την στάση των δύο κομμάτων τα οποία δεν αναφέρονται καθόλου στα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν λάβει από τις τράπεζες κι αντίθετα ασχολούνται συνεχώς με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Σαντορινιός υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, δεν έχει θίξει καθόλου το ζήτημα του δανείου του «Κήρυκα των Χανίων», της οικογενειακής εφημερίδας του, δάνειο από το οποίο δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

Σημαντική αύξηση των δανείων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις προεκλογικές περιόδους

Παράλληλα, κατά την εξέταση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας την περίοδο 1997-2004, Π. Λάμπρου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στοιχεία για την σημαντική αύξηση των δανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τις προεκλογικές περιόδους, ενέργεια που αποτελούσε έμμεση ενίσχυση των πολιτικών, αλλά και παρέμβαση της Αγροτικής Τράπεζας στο εκλογικό αποτέλεσμα. Συνολικά τις προεκλογικές περιόδους 2004-2007 η Ν.Δ. πήρε δάνεια ύψους 56 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ δάνεια ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο Π. Λάμπρου, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν και υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι ο λόγος για αυτόν τον υπέρμετρο προεκλογικό δανεισμό των κομμάτων ήταν ότι οι προεκλογικές κρατικές ενισχύσεις που δίνονται στα κόμματα είναι άμεσα πληρωτέες, σε αντίθεση με την τακτική κρατική χρηματοδότηση που δίνεται ανά χρόνο. Ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας επισήμανε ότι ήταν αυτός που προσέλκυσε τα πολιτικά κόμματα στην Τράπεζα το 2000, τα οποία πριν έπαιρναν δάνεια από την Εθνική Τράπεζα.

Ο Π. Λάμπρου σημείωσε ότι λόγω των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα και του «ανοίγματός» του, η Αγροτική Τράπεζα δεχόταν ανταγωνισμό από τις άλλες τράπεζες κι έπρεπε να προσελκύσει μεγάλους πελάτες. Μάλιστα επισήμανε ότι η Αγροτική Τράπεζα αποπλήρωσε δάνειο της Ν.Δ. στην Εθνική Τράπεζα ύψους 30,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την προσελκύσει. Ο Π. Λάμπρου, όπως κι οι προηγούμενοι διοικούντες των τραπεζών, υποστήριξε ότι για τα δάνεια των κομμάτων δεν γίνονταν προβλέψεις καθώς θεωρούνταν μηδενικού κινδύνου, κι απέδωσε την διόγκωσή τους αποκλειστικά στην χρεοκοπία της χώρας. (Πληροφορίες: Αυγή)