Καλή μας τύχη πατριώτες

Την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή πρωθυπουργοί, αξιωματούχοι από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ παρότρυναν την κυβέρνηση να δεχθεί την «γενναιόδωρη» προσφορά των θεσμών.

 

Η προσφορά δεν ήταν ασφαλώς καθόλου γενναιόδωρη αλλά εδώ που φτάσαμε έτσι ήταν η κατάσταση. Η κυβέρνηση πήγε σε δημοψήφισμα γνωρίζοντας ότι η χώρα έπεφτε στα βράχια. Αδιαφορώντας για τις προθεσμίες και τις επιπτώσεις πέταξαν τα γνωστά μεγάλα λόγια περί δημοκρατίας, κυριαρχίας, μάχες και αξιοπρέπειες και έριξαν την χώρα στο γκρεμό.

 

Άνθρωποι που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την πραγματικότητα, προχώρησαν βέβαιοι ότι την διαμορφώνουν και την ελέγχουν. Άνθρωποι με ονοματεπώνυμα και υπεύθυνες θέσεις οι οποίοι θα λογοδοτήσουν.
Για να τελειώνουμε. Το δημοψήφισμα γίνεται για μια πρόταση (εκείνη την «γενναιόδωρη») που πια δεν υπάρχει. Αν γίνει το δημοψήφισμα γιατί η χώρα καταρρέει, (αύριο – μεθαύριο δεν θα υπάρχουν ούτε τα 60 ευρώ στις τράπεζες, τα προβλήματα στη τροφοδοσία αρχίζουν και φαίνονται, τα νοσοκομεία σε αδιέξοδο κ.α.) θα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του ΟΧΙ και το ΝΑΙ.
ΟΧΙ σημαίνει εκτός ευρώ. Ας το πούνε επιτέλους οι δειλοί. Οι γελοίοι, που καλύπτουν τα ψέματα με ψέματα και μετά με άλλα ψέματα. Η χώρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια, που για να δικάσει μια υπόθεση ένα δικαστήριο χρειάζονται 10 χρόνια, θα πάει υπό καθεστώς χρεοκοπίας, απροετοίμαστη, με μια δημόσια διοίκηση ανίκανη να διεκπεραίωση το παραμικρό σε νέο νόμισμα.

 

Θα είναι ένας κοινωνικός και οικονομικός όλεθρος. Αρμαγεδδών. Μου σηκώνεται η τρίχα με τους ανόητους που λένε πόσο χειρότερα μπορούμε να πάμε.

 

Καλή μας τύχη πατριώτες….

 

Το ΟΧΙ σημαίνει μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση και σύντομα μια λατινοαμερικανικού τύπου «δημοκρατία», στη χειρότερη έκδοση.
Ο άλλος δρόμος είναι το ΝΑΙ. Το Ναι, δεν σημαίνει επιστροφή στην προηγούμενη εβδομάδα ή πολύ περισσότερο στο σημείο που είμασταν στην αρχή του χρόνου. Το Ναι σημαίνει γονατισμένοι στην Ευρώπη. Ταπεινωμένοι, ανήμποροι, ανυπόληπτοι, φτωχοί.

 

Θα μας βλέπουν και θα μας φτύνουν. Το Ναι σημαίνει ένα νέο μνημόνιο, κατά πολύ χειρότερο όσων έχουμε δει. Ένα μνημόνιο που πιθανότατα θα περιλαμβάνει το κούρεμα των καταθέσεων για όλους μας. Ένα μνημόνιο τόσο σκληρό που θα επιβεβαιώνει τους εταίρους για το πόσο πραγματικά γενναιόδωρη ήταν η προσφορά που μόλις απορρίψαμε. Αλλά με όλα αυτά η Ελλάδα θα είναι στην Ευρώπη.
Το ΝΑΙ σημαίνει μια Ελλάδα ταπεινωμένη και φτωχή που όμως θα μπορεί να ελπίζει ότι οι επόμενες γενιές θα μεγαλώσουν σε μια σύγχρονη δημοκρατία, με θεσμούς, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο. Να κάνουμε όλα όσα δεν έχουν γίνει από την δημιουργία αυτού του κράτους.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ και με τα δύο χέρια. Θα ψηφίσω βαθιά πληγωμένος για την κατάντια της χώρα μου και αυτά που μας περιμένουν. Αλλά θα υποστώ το τίμημα της δημαγωγίας 40 ετών.

Μιας αδίστακτης κομματικής δημαγωγίας που ακόμα και όταν η χώρα κατέρρεε από το 2009 και μετά, τα κομματόσκυλα – αρχηγοί, άνθρωποι που δεν έχουν πληρώσει ούτε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ στη ζωή τους, υπόσχονταν τα πάντα για να αρπάξουν την εξουσία. Το μόνο τους μέλημα.
Θα πληρώσουμε για το «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου, για την αντιμνημονιακή διετία του «δεν συναινώ» στο λάθος του Α. Σαμαρά και για τις παιδιάστικες φαντασιώσεις περί «διαγραφής του χρέους και των μνημονίων» με ένα άρθρο και την σούπερ – πρόταση που δεν «υπήρχε μια στο εκατομμύριο να μην γίνει δεκτή» του Α. Τσίπρα.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ όχι τόσο για την Ευρώπη αλλά κυρίως με την ελπίδα ότι θα ξεμπερδέψουμε με αυτό το συρφετό. Την κομματοκρατία που μας χρεοκόπησε.
Καλή μας τύχη. Θα την χρειαστούμε.