Καθ’οδόν «χαράτσι» για κρυφά κεφάλαια και καταθέσεις

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα «Νέα», θα προσφέρει ένα «παράθυρο» τρίμηνης διάρκειας, προσφέροντας απαλλαγή από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής με την καταβολή φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 90% των κεφαλαίων. Αν η διαπραγμάτευση, που είναι σε εξέλιξη, γείρει περισσότερο προς τους ελληνικούς στόχους, η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να περιοριστεί στο 70%.

Αυτό το σχέδιο, απέχει πολύ από τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για «αμνηστία» προκειμένου να γεμίσουν τα κρατικά σημεία, έπειτα από τις πιέσεις των δανειστών.

Στις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη βάση στην οποία θα αρχίσει να χτίζεται ο «λογαριασμός», που είναι ο φόρος που αντιστοιχούσε στον χρόνο της απόκρυψης σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στη συνέχεια, θα έρχονται οι προσαυξήσεις, με τους συντελεστές που προκρίνουν οι δανειστές να αρχίζουν από 6% και να φτάνουν έως και 45%, σε συνάρτηση με τον χρόνο απόκρυψης των εισοδημάτων και το ύψος τους.

Το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ήταν μία δελεαστική ρύθμιση με χαμηλούς συντελεστές και εκπτώσεις υπό προϋποθέσεις.