Κέκροψ: Στο προσκήνιο η έκταση των 300 στρεμμάτων στα λατομεία Ψυχικού

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

http://www.capital.gr/

Από το 1988 χρονολογείται η αντιδικία της εταιρείας Κέκρoψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού.

Πρόκειται για μια έκταση στα Τουρκοβούνια, ανάμεσα στους δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης και Γαλατσίου, τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστηρίζει ότι της ανήκει, κάτι που αμφισβήτησε από την πλευρά του το Δημόσιο.

Η απαρχή της υπόθεσης ξεκινά από πολύ παλιά. Για όσους δεν γνωρίζουν, μέσω της Κέκροψ πρακτικά “δημιουργήθηκε” το Π. Ψυχικό, ως αποτέλεσμα της συνένωσης το 1923 δύο μεγάλων εκτάσεων που ανήκαν στο βιομήχανο Γ. Ησαϊα, τον τραπεζικό Γ. Οικονομίδη και το μηχανικό Δ. Διαμαντίδη, οι οποίοι είχαν συστήσει την “Αθηναϊκή Εταιρεία”. Όλη η εισφερθείσα στην εταιρεία έκταση, οριοθετείται σήμερα από τα όρια της δημοτικής ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Η Κέκροψ ανέπτυξε μεγάλο μέρος της περιοχής, προχώρησε στη πολεοδόμησή της ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της είχε ξεκινήσει από το 1937 λατομική δραστηριότητα στα Τουρκοβούνια, η οποία σταμάτησε το 1976.

Δικαστική “Οδύσσεια”

Δώδεκα χρόνια μετά την αναστολή των εργασιών του λατομείου, το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει. Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε απόφαση (υπ΄ αριθμ. 5722/1997) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά της αποφάσεως αυτής, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση. Η συζήτηση έγινε το Νοέμβριο του 1998, αλλά η υπόθεση δικάσθηκε το Νοέμβριο του 2011. Το Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (2887/2012) ανέβαλε την έκδοση οριστικής αποφάσεως και έταξε συμπληρωματική απόδειξη. Μετά την κατάθεση της νέας πραγματογνωμοσύνης, η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και εξεδόθη η με αριθμό 3401/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Κέκροψ στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε το Νοέμβριο του 2016 και εκδικάστηκε την περασμένη Τρίτη Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την δημοσιοποίηση της απόφασης να αναμένεται εντός τρίμηνου, κατ΄εκτίμηση. Για την τύχη της αίτησης, η πλευρά του Κέκροπα εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξάλλου, με τον Πέτρο Σουρέτη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε αρκετά από τα θέματα της εταιρείας που παρέμεναν ανοικτά.

Για τον Κέκροπα και τους μετόχους του, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να στηρίξουν κεφαλαιακά την εταιρεία, η έκβαση αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το Δημόσιο αποτελεί πολύ μεγάλο στοίχημα. Η εισηγμένη σε αυτή την έκταση “φιλέτο” (η οποία λόγω της επιδικίας έχει αποτιμηθεί από την εισηγμένη σε πολύ χαμηλή τιμή, στο κόστος κτήσεως) φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει οικιστικές αναπτύξεις, η αξία των οποίων όταν υλοποιηθεί η επένδυση, θα μετράται σε εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, τα τρία οικόπεδα για τα οποία υπήρχε η επιδικία με το δημόσιο βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του λατομείου Ψυχικού και αφορούν σε έκταση 31 στρεμμάτων, 18,8 στρεμμάτων και 193,8 στρεμμάτων συνολικά. Στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη ΑΜΚ αναφέρεται πως στην περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι θετική για την εταιρεία η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο Αθηνών το οποίο θα πρέπει να εκδώσει νέα απόφαση. “Μια θετική απόφαση του Εφετείου για την εταιρεία θα έχει ως αποτέλεσμα την τελεσίδικη αναγνώριση της κυριότητας των ακινήτων σε επιδικία και την εγγραφή τους στο ενεργητικό της. Η εταιρεία θα δύναται να προβεί στην αξιοποίηση των μη δεσμευμένων πολεοδομικά ακινήτων και στις ενέργειες αποδέσμευσης των πολεοδομικά δεσμευμένων ακινήτων”.

Να σημειωθεί επίσης ότι το μετοχικό σχήμα έχει πλέον αλλάξει σε σχέση με το 2014 όταν βασικοί μέτοχοι ήταν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (23,97%), ο Σ. Κόκκαλης μέσω της Intrapar και ο Σταύρος Ψυχάρης. Μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία τα ποσοστά λόγω dilution μεταβλήθηκαν και πλέον η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατέχει ποσοστό 37,22%, η Intracom Holdings (μέσω της Intrapar) 34,06% και ο Στ. Ψυχάρης 7,19%.

Το τελευταίο διάστημα και εν όψει των εξελίξεων με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει σημαντική άνοδο. Μόνο το τελευταίο δίμηνο ο τίτλος έχει καταγράψει άνοδο 91%, κλείνοντας χθες στα 0,98 ευρώ. Η Κέκροψ (εισηγμένη από το 1967) αποτιμάται σήμερα στο Χ.Α. στα 19 εκατ.ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Κέκροψ: Η εταιρία που “έφτιαξε” το Π. Ψυχικό

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Παρείχε στους πελάτες της φως, νερό και εξασφάλιζε τις μετακινήσεις προς το κέντρο της Αθήνας σε μια εποχή που η απόσταση από το Παλαιό Ψυχικό ήταν μια μικρή εκδρομή. Αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Ελλάδας και εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1967. Πρόκειται για την «Ξενοδοχειακαί – Τουριστικαί – Οικοδομικαί & Λατομικαί Επιχειρήσεις – Ο Κέκροψ», την εταιρεία που μετέτρεψε το Παλαιό Ψυχικό στον πλέον περιζήτητο οικιστικό «φιλέτο» του λεκανοπεδίου Αττικής, η οποία σήμερα διαθέτει την μεγαλύτερη «κρυφή αξία» μεταξύ του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών.

Η Κέκροψ ιδρύθηκε, κατά το τελευταίο έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1923. Τη χρονιά, κατά την οποία υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, οι δύο βασικοί μέτοχοί της, ο Γεώργιος Ησαΐας και η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφεραν στην εταιρεία δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν το συνοικισμό του Παλαιού Ψυχικού.

Συγκεκριμένα, ο βιομήχανος και πολιτικός Γεώργιος Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Κέκροψ έκταση χιλίων στρεμμάτων, η οποία συνορεύει ανατολικά με την τότε γνωστή, ως εθνική οδό Αθηνών – Κηφισίας και δυτικά με τα Τουρκοβούνια. Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας μεταβίβασε στην εισηγμένη «το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Όμορφη Εκκλησιά».

Εκείνη την εποχή, με την αγορά οικοπέδου από την Κέκροψ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούνταν να ανεγείρει κατοικία, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, η εισηγμένη από το 1967 στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσέφερε, επί πληρωμεί, στους ανώτατης τάξης πελάτες της υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, αλλά και μετακινήσεις με ειδικά λεωφορεία.

«Οι δύο μέτοχοι δημιούργησαν για πρώτη φορά το ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού, χάραξαν δρόμους και προσδιόρισαν τις προς οικιστική ανάπτυξη εκτάσεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε η τεχνογνωσία ούτε νομοθετικό πλαίσιο. Νομίζω ότι η σημερινή εικόνα του Ψυχικού, τους δικαιώνει απόλυτα, αφού, αν δεν είχαν λάβει τότε τη σχετική πρωτοβουλία, η περιοχή ενδεχομένως να μη διέφερε σε τίποτα από το Παγκράτι», αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής της Κέκροψ, κ. Δημήτρης Κηλαϊδίτης.

Έκτοτε η εταιρία επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε ιδιόκτητα οικόπεδά της, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδυτικών και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της εταιρείας στο Π. Ψυχικό, τελεί σήμερα είτε υπό απαλλοτρίωση είτε υπό διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, περίπου 300 στρεμμάτων (από τα οποία ένα μικρό μέρος της ανήκει), της Κέκροψ παραμένει αναξιοποίητο, δεδομένου ότι θεωρείται δασική περιοχή από το ελληνικό δημόσιο εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. “Είμαστε αισιόδοξοι τόσο για τα 50 στρέμματα που βρίσκονται εντός σχεδίου, όσο και για τη συνολική έκταση των 300 στρεμμάτων, αφού είμαστε κατοχυρωμένοι με τίτλους ιδιοκτησίας που χρονολογούνται από το 1850», εξηγεί ο κ. Κηλαϊδίτης.

Η εταιρεία κατά την περυσινή πούλησε συγκρότημα κατοικιών και μεζονέτα (συνιδιοκτησίας κατά 50% με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) έναντι 1,5 εκατ. ευρώ και 800 χιλιάδων ευρώ, αντιστοίχως, ενώ προσδοκά ετήσια έσοδα, ύψους 1 εκατ. ευρώ, από τη μίσθωση των καταστημάτων της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού.

Η Κέκροψ είχε ξεκινήσει από πέρυσι την μίσθωση των καταστημάτων, συνολικού εμβαδού 569 τετραγωνικών μέτρων, αλλά η Πολεοδομία «μπλόκαρε» τη λειτουργία τους, καθώς εντόπισε παραβάσεις. «Πρόκειται για αμελητέες παρατυπίες στην πρόσοψη του κτηρίου, οι οποίες, αν και υφίστανται, δεν είχαν εντοπιστεί από την Πολεοδομία, κατά τις πολυάριθμες αυτοψίες που διενεργούσε τα τελευταία χρόνια».

Σχετικά με τις εκτάσεις 6,8 στρεμμάτων (συνιδιοκτησίας κατά 50% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και των 2,1 στρεμμάτων για τα οποία έχει αρθεί η απαλλοτρίωσή τους, η εταιρεία αναμένει την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ σχεδιάζει την οικιστική αξιοποίησή τους. Η Κέκροψ μελετά, επίσης, την δραστηριοποίησή της εκτός Παλαιού Ψυχικού, κάτι που θα εξαρτηθεί από την υποχώρηση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστό 10% στις εταιρείες Euroterra, Rebikat και Abies, οι οποίες κατέχουν τρία ακίνητα συνολικής επιφάνειες 155 στρεμμάτων, ενώ αναμένει την έκδοση προεδρικού διατάγματος περί αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Λαυρεωτικής εντός της περιοχής ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ Λαυρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί στο εντός σχεδίου οικόπεδο της Πειραϊκής Πατραϊκής εμπορικό κέντρο.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κηλαϊδίτης, η διεύρυνση των ζημιών στο πρώτο τρίμηνο του 2009 (ύψους 308 χιλιάδων ευρώ από 173 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) οφείλεται στην οικονομική κρίση η οποία πίεσε την τιμή των ακινήτων που πούλησε η εισηγμένη πέρυσι και φέτος. «Είχαμε προχωρήσει σε εκτιμήσεις των ακινήτων μας το 2007, πριν ξεσπάσει η κρίση, και τα πουλήσαμε το 2008, όταν η κρίση είχε κάνει δυναμικά την εμφάνισή της» σημειώνει. Η διοίκηση αποφάσισε να μην προχωρήσει την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων του 2007, καθώς εκτιμά ότι οι φετινές πωλήσεις ακινήτων θα είναι κερδοφόρες.

Την ίδια στιγμή, όμως η αρνητική οικονομική συγκυρία που επέδρασε στην κτηματαγορά «πάγωσε» την πώληση κατοικιών μεγάλης επιφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κέκροψ προχώρησε κατ΄ εξαίρεση σε πώληση ακινήτου που επηρέασε αρνητικά τα εταιρικά μεγέθη, με σκοπό τη χρηματοδότηση άλλων project.