ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Η εβδομάδα των κρίσιμων μαχών

Με «ανοιχτή ατζέντα» και με τον «πόλεμο» να μεταφέρεται εντός Βουλής φαίνεται ότι θα εξελιχθεί αυτήν την εβδομάδα η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο κορυφής με αφορμή την προ ημερησίας συνεδρίαση της Τετάρτης για την Παιδεία.

Οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν, αφού τα θέματα αιχμής είναι ουκ ολίγα. Από τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μετά την αυριανή ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Προσφυγικό και τη μάχη στην Ευρώπη για συλλογική λύση, τα τηλεοπτικά κανάλια, τη διαδικασία αδειοδότησης και το «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, μέχρι τις προτεινόμενες αλλαγές στην Παιδεία που έχουν ήδη ανάψει φωτιές, η περιγραφή της διαδρομής και μόνο προαναγγέλλει σκληρές συγκρούσεις, αλλά και πρωτοβουλίες.

Από την άλλη πλευρά, η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας με «φιτίλι» τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη και την οργισμένη απάντηση του Αρχιεπισκόπου οδηγεί αναμφισβήτητα σε πεδίο κλιμάκωσης της σύγκρουσης εντός της Βουλής, όπου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης θα προσέλθουν με ενισχυμένη επιχειρηματολογία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προχωρά με την κοινωνία όρθια, προκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει τις επιθέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν δε ότι η Νέα Δημοκρατία «δίνει τώρα τα ρέστα της», καθώς ανέμενε τον δημοσιονομικό κόφτη χτίζοντας έτσι τη στρατηγική της, αλλά στην πορεία αντιλήφθηκε ότι πρέπει να βρει άλλο μοντέλο αντιπαράθεσης και άρχισε να επενδύει στα περί της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών – εμμένοντας ταυτόχρονα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Η αντιπαράθεση
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν πως πλέον οι πολίτες έχουν μια εναλλακτική πρόταση ρεαλιστική και κοστολογημένη, χωρίς παροχολογίες και ψέματα, κάτι που ενισχύει τη δυναμική της επιλογής της Κεντροδεξιάς «με αμιγώς πολιτικά κριτήρια και όχι μόνο ως συνέπεια της αρνητικής ψήφου στην κυβέρνηση». Αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η ειδοποιός διαφορά των πολιτικών κριτηρίων είναι οι κοστολογημένες προτάσεις. Επίσης προαναγγέλλουν ότι στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα θα αναδειχθούν όλα τα θέματα που παραπέμπουν στην «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική πλευρά βέβαια σκοπεύει να περάσει στην αντεπίθεση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από το πολυήμερο ταξίδι του στο εξωτερικό (Μπρατισλάβα, Νέα Υόρκη, Βιέννη) συγκαλεί σήμερα στις 11 το πρωί το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και κομματικά στελέχη. Στόχος είναι η χάραξη της στρατηγικής για το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας την εφαρμογή του πλάνου από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από υπουργούς και στελέχη να εστιάσουν, πέρα από τη δουλειά ουσίας στο υπουργείο τους, να αναδείξουν «ενιαία φωνή» για όλα τα καυτά θέματα με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και να κλείνουν αντί να ανοίγουν θέματα όπου επιβάλλεται. Ούτως ή άλλως ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει επίθεση και αποδόμηση της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, σηκώνοντας το γάντι και ζητώντας του να τοποθετηθεί π.χ. για την εθνική γραμμή σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Σχετικά με τα τηλεοπτικά κανάλια, ημέρα-σταθμός είναι φυσικά η Διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας και η τελική απόφαση για τον νόμο.

Το Συνέδριο
Για το κυβερνών κόμμα εξαιρετικά σημαντικό είναι και το Συνέδριο που ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου – οπότε και θα ανοίξει διάπλατα ο φάκελος του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Κάποιοι δεν αποκλείουν αυτό να γίνει νωρίτερα εάν και εφόσον οι εξελίξεις τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Χθες πάντως η συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα στα «Νέα» έκανε αίσθηση σε κυβερνητικά στελέχη για τις προτάσεις περί ανασχηματισμού προς απομάκρυνση των βαριδίων. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επαναλάμβανε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πει κουβέντα για το θέμα – άλλωστε πρόκειται για μια απόφαση που δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

Η Νέα Δημοκρατία δε, επέλεξε να «ανεβάσει» το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που εκτιμά πως γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, διαψεύδοντας τις «θεωρίες της περί χτυπήματος της διαπλοκής». Η γαλάζια θέση πως «η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι προβληματική, όπως και η μηχανική του ελέγχου των «πόθεν έσχες»», βρήκε ερείσματα στον ελλιπή -καθώς προκύπτει στην πορεία- πραγματικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των καναλαρχών, ενώ στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για… βοσκοτόπια και παράτυπες εγγυήσεις δανείων «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του», λένε στην Πειραιώς.

Φώφη Γιωτάκη – Κατερίνα Τζαβάρα

ethnos.gr