Ιταλικό χωριό, όπου ο ένας στους 10 είναι υπεραιωνόβιος «αποκαλύπτει» το μυστικό του!

Αναμφίβολα πρόκειται για το «άγιο δισκοπότηρο» της επιστημονικής έρευνας σε ότι αφορά την αποκρυπτογράφηση των μυστικών της μακροζωίας.

Το παραλιακό χωριό Ατσιαρόλι στην Καμπανία της Ιταλίας, περίπου 140 χλμ. νότια της Νάπολι, κίνησε την περιέργεια Αμερικανών επιστημόνων, λόγω των 81 υπεραιωνόβιων μεταξύ των 700 κατοίκων του!

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, με τη βοήθεια συναδέλφων τους του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, κατέφθασαν την άνοιξη στο Ατσιαρόλι, προκειμένου να αποκαλύψουν το μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων του χωριού.

Κατά τους ερευνητές, από τον οργανισμό των κατοίκων του Ατσιαρόλι εκλείπει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ένας αιματολογικός δείκτης, που έχει σαν αποτέλεσμα οι αιωνόβιοι να υποφέρουν πολύ σπάνια από καρδιακά νοσήματα ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο που ονομάζεται αδρενομεδουλίνη, η απουσία του οποίου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης «μικρά μόρια» στον οργανισμό των κατοίκων, που μπορεί να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και την καλή υγεία, ανέφεραν επίσης οι ερευνητές, οι οποίοι ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αποφασίζοντας να επεκτείνουν τις έρευνές τους.

Εκτός από προωθημένες αιματολογικές αναλύσεις (DNA, μεταβολισμός κλπ.), οι ερευνητές προχώρησαν σε καρδιολογικούς και νευρολογικούς ελέγχους, εξήγησε ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο, Άλαν Σ. Μέιζελ.

Υπό εξέταση τέθηκε και η διατροφή, ειδικότερα η μεσογειακή δίαιτα, η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρέσκα προϊόντα.

Ο δήμαρχος του Ατσιαρόλι, Στέφανο Πιζάνι, έχει 10% πιθανότητες να ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής

Οι αιωνόβιοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα γονίδιο που αντλεί ευεργετικά αποτελέσματα από ορισμένα προϊόντα που καταναλώνουν καθημερινά, «όπως για παράδειγμα το δεντρολίβανο, που βελτιώνει τις ικανότητες του εγκεφάλου», εξήγησε ο καθηγητής Μέιζελ.

«Η διατροφή μας στηρίζεται πολύ στα ψάρια και σε φρέσκα προϊόντα που παράγουμε εμείς οι ίδιοι. Πέραν των λαχανικών και οπωροκηπευτικών, έχουμε τα δικά μας κουνέλια και κοτόπουλα. Και φυσικά ελαιόλαδο παραγωγής μας», λέει η 93χρονη Αμίνα Φέντολο, σύζυγός του εφτά χρόνια μεγαλύτερου, εν ζωή ακόμα, Αντόνιο Βάσαλο.

Ενώ το σύνηθες, παντού στον κόσμο, είναι να ζουν περισσότερο οι γυναίκες από τους άνδρες, στο Ατσιαρόλι παρατηρείται ένα ακόμη αξιοπερίεργο φαινόμενο: το φύλο δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στη μακροζωία.

«Πιθανότατα αυτό συμβαίνει διότι και οι άνδρες εδώ είναι λιγότερο στρεσαρισμένοι απ’ ότι σε άλλα μέρη του κόσμου. Φαίνεται επιπλέον ότι και η σεξουαλική δραστηριότητα στις μεγάλες ηλικίες παίζει το ρόλο της. Είναι ο αέρας που αναπνέει κανείς, η καλοζωία βοηθά τη μακροζωία», συμπληρώνει ο καθηγητής Μέιζελ.

Οι αιωνόβιοι του Ατσιαρόλι εξακολουθούν να έχουν κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως το ψάρεμα, το περπάτημα ή ακόμη απλώς τη συντήρηση του περιβολιού τους, κάτι που επίσης βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, ως βοηθητικό της καλής ζωής.