Ισραήλ: Απαγορεύονται οι Παλαιστίνιοι στα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς

Τέλος στο απλό δικαίωμα των Παλαιστηνίων, που ζουν στη δυτική όχθη και πηγαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν, να χρησιμοποιούν τα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Για πρωτοφανές μέτρο διαχωρισμού κάνει λόγο η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» που αντιτίθεται στην εποικιστική δραστηριότητα, από τότε που άρχισε η κατοχή της Δυτικής Όχθης και αποτελούσε επί χρόνια αίτημα του λόμπι των εβραίων εποίκων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το πρακτικό αποτέλεσμα του μέτρου για τους ΠΑλαιστήνιους είναι να κάνου πλέον πολύ περισσότερη ώρα να γυρίσουν σπίτια τους από τις δουλειές τους. Φυσικά αυτό είναι η μικρότερη συνέπεια, αφού πλέον μιλάμε για ένα νέο ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ που οι ισραηλινοί έποικοι προσπαθούν να επιβάλλουν.

«Οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει από σήμερα να επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσω του ίδιου σημείου διέλευσης για να παίρνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας-Σαμάρειας» αναφέρει κάποια ανώνυμη εκπρόσωπος των Ισραηλινών της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν ο οποίος και αποφάσισε το μέτρο, «θα αντλήσει τα διδάγματα της εμπειρίας αυτής στο τέλος της τρίμηνης αυτής δοκιμαστικής περιόδου». Κατά την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας, το μέτρο θα επιτρέψει «τον καλύτερο έλεγχο των Παλαιστινίων και αυτών που βγαίνουν από το Ισραήλ καθώς και τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας», αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Εστία», του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μορντεχάι Γιογκέβ, εξήγησε στο ραδιόφωνο ότι επί τρία χρόνια διεξήγαγε εκστρατεία μαζί με άλλους εκπροσώπους των εποίκων με στόχο την απαγόρευση της πρόσβασης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά λεωφορεία.

Από την άλλη, οι αξιωματικοί του Ισραηλινού στρατού διαφωνούν με αυτό το μέτρο, αφού θεωρούν ότι οι κίνδυνοι επιθέσεων ελαχιστοποιούνταν στο μέτρο που τα λεωφορεία τα οποία μπορεί να αποτελούσαν στόχο, μετέφεραν πολλούς Παλαιστίνιους. Ενδιαφέρουσα άποψη, που αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα ακραία εθνικιστικά μέτρα για τους ίδιους τους Ισραηλινούς. Θα προτιμούσαμε ωστόσο ένα τέτοιο μέτρο να καταργούνταν ως ντροπιαστικό και απάνθρωπο και όχι ως στρατηγικά ασύμφωρο.