Ιρακινός ιεροκήρυκας εξέδωσε φετφά που διατάζει πόλεμο κατά των Τούρκων

Ο Κασίμ Αλ Ταΐ, Ιρακινός σιίτης ιεροκήρυκας, εξέδωσε την Κυριακή έναν φετφά (γνωμοδότηση), σύμφωνα με τον οποίο διατάζει τους Ιρακινούς να πολεμήσουν τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ γιατί αυτό είναι «θρησκευτικό και ηθικό καθήκον».

Ο φετφάς θεωρείται ακόμα και σήμερα απολύτως εφαρμοστέος από τους σιίτες μουσουλμάνους.

Σε δημόσια δήλωσή του, ο Κασίμ Αλ Ταΐ αναφέρει:

«Πρέπει να πολεμήσουμε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής στο Ιράκ» και υπογραμμίζει ότι «η ένοπλη αντίσταση στην τουρκική παρουσία στο Ιράκ, ιδιαίτερα μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο της παραμονής αυτών των δυνάμεων [στο Ιράκ], είναι θρησκευτικό, ηθικό και κοινωνικό καθήκον».

Επίσης κάλεσε σε «μποϊκοτάζ στις τουρκικές εταιρίες και εισαγωγές».

Το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε την 1η Οκτωβρίου να παρατείνει τις στρατιωτικές αποστολές [εισβολές] τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και στο Ιράκ για ακόμα ένα χρόνο, μετά από δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είπε ότι τα στρατεύματα της χώρας του, που στρατοπεδεύουν σε βάσεις κοντά στη Μοσούλη, θα συμμετάσχουν στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της έχει εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ, τα έχει καταγγείλει ως δύναμη εισβολής, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη πολιορκία της Μοσούλης η Βαγδάτη θεωρεί ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα διαταράξουν την πολιορκία.

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν στρατοπεδεύσει σε μια βάση τα περίχωρα της Μοσούλης όπου εκπαιδεύουν μια σουνιτική ιρακινή παραστρατιωική δύναμη, τη Χασχντ Αλ Ουατάνι, που αποτελείται από άνδρες των τοπικών αραβικών φυλών, για να πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι η συγκεκριμένη δύναμη επηρεάζεται από την Τουρκία και ίσως να έχει ήδη μετατραπεί σε μισθοφορικό της στράτευμα στο ιρακινό έδαφος.