Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ από την απομάκρυνση του Βαρουφάκη

«Θα βοηθούσε εάν υπήρχε εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό» είπε – Ουδέποτε υπήρξε τέτοια αναφορά στον πρωθυπουργό, απαντούν κύκλοι του Μαξίμου – Βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας η «παράκαμψη» Βαρουφάκη, θεωρούν ξένες κυβερνήσεις και διεθνής Τύπος

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να διέψευσε ότι απομακρύνθηκε από τις διαπραγματεύσεις ο διεθνής Τύπος όμως που μεταφέρει και τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης συνιστά βήμα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους χθες ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε αν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και απάντησε με ερωτηματικό: «ο υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης;».

Τόσο εντός όσο και εκτός χώρας θεωρείται ότι παρά την τυπική παραμονή του η ευθύνη των διαπραγματεύσεων περνά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και στον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο, όχι όμως και με τον κ. Βαρουφάκη και γι αυτό από την αρχή είχε αρνηθεί την θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Ενδεικτικές των διαθέσεων των ευρωπαίων και στο κλίμα του τελευταίου Eurogroup ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ ο οποίος ουσιαστικά είπε ότι συζήτησε την παράκαμψη του κ. Βαρουφάκη στο τηλεφώνημα που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Όπως ήταν αναμενόμενο το Μέγαρο Μαξίμου οργίστηκε από το «κάρφωμα» του Ολλανδού και το βράδυ της Τρίτης με διαρροές διέψευδε με κατηγορηματικότητα τις αναφορές του.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη.

Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει».

Στο ίδιο σχόλιο επαναλαμβάνεται η πρωινή δήλωση του υπουργού ότι «ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος η σχετική άτυπη ενημέρωση από συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι «οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις».

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό για την υποδοχή της υποβάθμισης του κ. Βαρουφάκη είναι το σκίτσο του γερμανού σκιτσογράφου Καμένσκι το οποίος δείχνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει δίπλα του τον αποκεφαλισμένο Βαρουφάκη και οι δύο να στέκονται μπροστά στον Σόιμπλε ο οποίος λέει “σου είπα να τον απομακρύνεις και όχι να τον αποκεφαλίσεις”.

Πάντως τον υπουργό Οικονομικών υπερασπίζονται τα Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ η «Αυγή» και το «Left.gr». Τα δύο Μέσα κινούνται στην γραμμή ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν αρέσει στους έξω και κυρίως στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας γιατί αρνήθηκε να ακολουθήσει την πολιτική υποταγής των προκατόχων του και γι αυτό ενορχηστρώθηκε μία σκληρή επίθεση εναντίον του με αιχμή μεγάλα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Στην ίδια λογική υποστηρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν τις αιτιάσεις και τις επιθέσεις των ξένων προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση και να την υποχρεώσουν να κινηθεί στην μνημονιακή γραμμή.

Η πρώτη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών πάντως έγινε το Σάββατο το απόγευμα όταν ο κ. Βαρουφάκης επιστρέφοντας από την Λετονία όπου είχε συγκρουστεί με τους ομολόγους του πήγε κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι οριστικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν την επόμενη ημέρα πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα διαπραγμάτευσης κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε και κριτική από τους συναδέλφους του για λάθη και αστοχίες που περιέπλεξαν τις διαπραγματεύσεις.

Αν κρίνουμε πάντως από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι μεν ικανοποιημένες από την απομάκρυνση Βαρουφάκη ωστόσο δεν θεωρούν ότι από μόνη της η κίνηση είναι αρκετή και προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί γρήγορα και «σκληρά» για μία συμφωνία εννοώντας να αποδεχθούν την δική τους ερμηνεία για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υποβάλλουν σύντομα λίστα με μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup. Πάντως και το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε χθες ότι επίκειται συμφωνία και μάλιστα πριν τις 11 Μαίου.