Ιδού λοιπόν το πλέον πιθανό σενάριο!

Οι ταχύτατες εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις ενδυματολογικές συνήθειες που τις συνοδεύουν έχουν – σε μεγάλο βαθμό- αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τους μεγάλους στόχους της χώρας που πρωτίστως είναι η επιστροφή στις αγορές και ακολούθως η καταπολέμηση της ανεργίας.

Για να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στις αγορές, πρέπει να συμφωνήσουμε άμεσα με τους δανειστές μας σε ένα νέο πρόγραμμα που θα καταδεικνύει ότι οι υποχρεώσεις μας είναι εξυπηρετήσιμες και θα προβλέπει την προληπτική γραμμή στήριξης, την καβάντζα δηλαδή σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Σημειώνεται ότι αυτή η γραμμή που είχε ήδη προσφερθεί δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι.

Unknown

 

H κυβέρνηση συζητά για τη δημιουργεία ενός 4ετούς προγράμματος, χωρίς τρόικα και με τη σύσταση νεωτερισμών όπως τα “αέναα ομόλογα”, ενώ επιθυμεί να γεφυρώσει τα δύο προγράμματα εντός τους προσεχούς τετραμήνου με -αναγκαία- χρηματοδότηση μόνο από την ΕΚΤ. Επιπλέον, η κυβέρνηση – λογικά- θα επιδιώξει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ερχόμενης διετίας με νέο δάνειο περίπου 20 δις, ενώ είναι βέβαιο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και χαμηλότερους στόχους σε ότι αφορά το πλεόνασμα ( όντως καμιά χώρα δεν έχει λόγο να έχει πλεόνασμα 4,5%!)

Σε αντάλλαγμα αυτών η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να φέρει άμεσα αποτελέσματα στη μάχη κατά τις φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των ολιγαρχών. Επίσης ως χώρα, θα πρέπει να επισπεύσουμε άμεσα την απονομή της δικαιοσύνης και της συλλογής φόρων.

Και όλα αυτά με την -προφανώς- επερχόμενη επιμήκυνση του χρέους που θα το καταστήσει εξυπηρετήσιμο και ως εκ τούτου βιώσιμο.

Μια τέτοια συμφωνία θα έχει διάρκεια 4ετίας γεγονός που εξυπηρετεί και τη Γερμανία καθώς βάζει στον “πάτο της στίβας” των εκκρεμοτήτων ένα πρόβλημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων. Οι μόνοι ψηφοφόροι που πιθανώς να αντιδράσουν είναι οι φανατικοί Συριζαίοι όταν συνειδητοποιήσουν ότι επανερχόμεθα σε καθεστώς προγράμματος – υπό των έλεγχο κάποιων-  για αρκετά χρόνια ακόμη…

Οι πιθανές αυτές εξελίξεις δείχνουν επωφελείς για την Ενωμένη Ευρώπη και για την Ελλάδα αν και ο βασικός στόχος που ήταν η ταχύτατη έξοδος στις αγορές δεν επιτυγχάνεται.