ΙΚΑ: Αθώος ο Ροβ. Σπυρόπουλος για απιστία σε βάρος του οργανισμού

Ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την κατηγορία που του είχε αποδοθεί για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου.

Ο κ. Σπυρόπουλος κατηγορήθηκε για φερόμενη ζημία του ΙΚΑ μετά από απόφασή του να αρθεί η κατάσχεση λογαριασμών μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βέροια. παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονται να χρωστούσαν στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαστήριο δέχτηκε τις εξηγήσεις του διοικητή και τον αθώωσε.

Η ανώνυμη εταιρεία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, είχε σύμφωνα με τη δικογραφία, οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώπου αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15θήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.

Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».