Η Art-Athina μέσα από το Clio Muse

Η Art-Athina, η μεγαλύτερη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις στην Ευρώπη, επέλεξε να εμπιστευθεί την εφαρμογή Clio Muse

Φέτος, στα 20α γενέθλια της, η Art-Athina για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Η Art-Athina είναι η μεγαλύτερη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις στην Ευρώπη (θα δώσει δυναμικά το παρών από τις 4 ως τις 7 Ιουνίου στο Κλειστό Π. Φαλήρου – Γήπεδο TaeKwonDo) και η εφαρμογή που επέλεξε να εμπιστευτεί είναι η Clio Muse.

Η Clio Muse είναι μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που αφηγείται μοναδικές και πρωτότυπες πολιτιστικές ιστορίες για επιλεγμένα εκθέματα ή σημεία ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο. Ζήτησα από τον Γιάννη Νικολόπουλο -έναν από τα τρία ιδρυτικά μέλη της δημιουργικής ομάδας- να μου γράψει για την εφαρμογή σε σχέση με την Art-Athina. Ο Γιάννης αποδέχθηκε την πρόσκληση και ιδού η συνεισφορά του: «Για την ιστορία, η Clio Muse ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 προσανατολισμένη σε εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους, όπως μουσεία και gallery. Εκτοτε φιλοξένησε εκθέσεις μουσείων όπως το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Ιδρυμα Βούρου Ευταξία, το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, τη συλλογή τέχνης της Ολλανδικής Πρεσβείας αλλά και gallery όπως το Liquid Art House στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

» Ωστόσο, οι τρεις συνιδρυτές της Clio Muse δεν σταματήσαμε να πειραματίζομαστε και να εξελίσσουμε την πλατφόρμα και την ιδέα μας, δράττοντας ευκαιρίες. Ετσι, τον Νοέμβρη του 2014, η Clio Muse βγήκε για πρώτη φορά έξω από τα μουσεία, φιλοξενώντας τον 4ο Ανοιχτό Περίπατο των Atenistas (OWA 4) όπου συμμετείχαν 5.000 περιπατητές. Ακόμη, πριν ένα μήνα, 300 μικροί μαθητές δημοτικών σχολείων της Πάτρας, περπάτησαν και ξεναγήθηκαν στην πόλη τους με ιστορίες που έγραψαν οι ίδιοι.

» Τελικά, μετά από 11 επιτυχημένες εκθέσεις και έξι βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Clio Muse είναι έτοιμη για την επόμενη μεγάλη της πρόκληση: να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, την Art-Athina. Για τον λόγο αυτό, η Clio Muse σχεδιάστηκε από την αρχή και μόλις πριν λίγες μέρες λάνσαρε τη νέα της έκδοση: με νέες περισσότερες δυνατότητες στην υπηρεσία του χρήστη. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

» Η Clio Muse τέλη Ιουνίου λανσάρει πέντε νέες διαδρομές-περιπάτους στην Αθήνα. Τα θέματά τους ανατρεπτικά και πρωτότυπα, όπως άλλωστε μας συνηθίζει η Clio Muse: 1)ανακαλύπτοντας την Αθήνα με ποδήλατο, 2)κρυμμένα κομμάτια του Παρθενώνα στην Αθήνα, 3) τα μυστικά του Εθνικού Κήπου, 4) ο μαγικός κόσμος του Δουργουτίου και 5) τα Εξάρχεια του Πιθαριού. Για τις παραπάνω διαδρομές η Clio Muse συνεργάστηκε με καταξιωμένες ομάδες και εταιρείες, όπως η εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων Solebike, και οι ομάδες ΑΣΤΥ, Οχι Παίζουμε, Πιθάρι και Διάδρασις».