Η Amazon έκρυψε τζίρο 1 δισ. δολάρια στη Βρετανία!

Στο στόχαστρο και των Financial Times βρίσκεται η αμερικανική Amazon καθώς από τη σύγκριση του ισολογισμού της μητρικής και της δήλωσης εισοδήματος της θυγατρικής στη Βρετανία προκύπτει διαφορά αδήλωτου εισοδήματος της τάξης του 1 δισ., άρα και η συνεπακόλουθη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, στη Βρετανία δήλωσε έσοδα 264 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις της στην εκεί αγορά. Μάλιστα για το 2016 εμφάνισε αυξημένο τζίρο κατά 8% στη Βρετανία, αλλά σε σύγκριση με το 2015 τα κέρδη της μειώθηκαν 5% στα 7,6 εκατ. στερλίνες (10,04 εκατ. δολ.). Ως εκ τούτου, για τη χρήση του 2016 κατέβαλε στη Βρετανία φόρους 1,6 εκατ. στερλίνες (2,1 εκατ. δολ.).

Στον ισολογισμό της μητρικής εταιρίας στις ΗΠΑ αναφέρει πως ο τζίρος από τη Βρετανική αγορά το υπερέβη τα 1,3 δισ. δολάρια (1 δισ. στερλίνες).
Bypass στην Ελβετία

Οπως παρατηρούν και οι Financial Times, για την καλιφορνέζικη eBay η μεγαλύτερη αγορά είναι η αμερικανική και έπονται η γερμανική και η βρετανική. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στα λογιστικά βιβλία της στη Βρετανία η eBay εμφανίζει έσοδα 200 εκατ. στερλίνες, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη μητρική της στην Ελβετία, eBay International. Στην εταιρεία αυτή, η eBay Βρετανίας φαίνεται ότι παρείχε διαφημιστικές υπηρεσίες – όπως εκτιμούν αναλυτές, το πιθανότερο είναι πως εκεί διοχέτευσε όλες τις προμήθειές της από τις δημοπρασίες στη βρετανική αγορά.

Ο βρετανικός βραχίονας ανήκει εξ ολοκλήρου στην eBay International στην Ελβετία. Αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στην eBay ΗΠΑ. Τα συνολικά έσοδα της eBay από τις βρετανικές δραστηριότητες του 2016, που φθάνουν το 1,3 δισ. δολάρια και αναφέρθηκαν στην ετήσια έκθεσή της, συμπεριλαμβάνουν και έσοδα από τις θυγατρικές Stubhub (εισιτήρια) και Gumtree (μικρές αγγελίες). To ερώτημα που εγείρεται, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το BBC, είναι πώς η εταιρεία δεν παρουσίασε το σύνολο των εσόδων από τη βρετανική αγορά και το απέκρυψε από την εφορία.

Η υπόθεση Amazon επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιριών, τα παράθυρα, τις επιπτώσεις και την ανάγκη ενιαίας προσέγγισης με συμπαγές νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση κάνει πλέον η Κομισιόν, η οποία παρουσίασε νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες θα είναι αναγκασμένες να καταβάλουν φόρο στη χώρα του αγοραστή και όχι του πωλητή, όπως ισχύει σήμερα.

* ,