Η «τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών φέρνει ασφαλιστική «αμνηστία»

ΑΣΦΑΛΙΣΗ Η «τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών φέρνει ασφαλιστική «αμνηστία»

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Πρόταση με στόχο να αντιμετωπίσει το “γρίφο” των τεράστιων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα να ξεπεράσει το εμπόδιο των θεσμών που δεν θέλουν εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας Μοντέλο ασφαλιστικής «αμνηστίας» για οφειλέτες προς τα Ταμεία, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας

– Σε μια προσπάθεια να λύσει το «Γόρδιο Δεσμό» των τεράστιων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 25 δισ ευρώ, αλλά και ταυτόχρονα να ξεπεράσει το εμπόδιο των θεσμών που δεν θέλουν την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί και τη συγκεκριμένη πρόταση.  Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουσιαστικά θα γίνει πράξη, έστω και με παραλλαγές, η πρόταση που υπάρχει εδώ και αρκετά έτη, από τους εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΕΓΣΣΕ), για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας, σε περιπτώσεις οφειλετών, που καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές που τους αναλογούν.

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι με τον τρόπο αυτό, αφενός θα τονωθούν τα έσοδα των Ταμείων, αφετέρου θα σταματήσει ή θα περιοριστεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν συσσωρευτεί οφειλές ύψους 16,6 δισ ευρώ, κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένες σχεδόν κατά 800 εκατ ευρώ, μέσα σε ένα τρίμηνο μόλις. Σημειώνεται ότι στο ΚΕΑΟ, καταγράφονται οι οφειλές προς τέσσερα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), άνω των 5.000 ευρώ η κάθε μία.

Αφορμή για να εστιάσει το υπουργείο Εργασίας προς την πρόταση – λύση της ιδιότυπης «αμνηστίας» ασφαλιστικών οφειλών, στάθηκε η απόρριψη των χρεών προς τα Ταμεία, από την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων. Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, που προκύπτει από την απόρριψη σχετικών αιτημάτων, από τα αρμόδια δικαστήρια, οδηγεί στο να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που ξεκινάει το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε οι δανειστές ήταν εκείνοι που επέμεναν να περάσει με τροπολογία στο νόμο Κατσέλη, τον περασμένο Αύγουστο, το δικαίωμα να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και τα χρέη προς τα Ταμεία. Ουσιαστικά, μετά το δικαστικό «στοπ» δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, το ζήτημα της θεσμοθέτησης μιας νέας ρύθμισης οφειλών.

www.dikaiologitika.gr