Η κρεατοφαγία κάνει καλό στον πλανήτη χάρη σε νέο σύστημα εκτροφής αγελάδων

Ένα κοπάδι αγελάδες στη νοτιοδυτική Αγγλία συμμετέχει σε μια έρευνα αιχμής που σκοπό έχει την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το επιστημονικό στοίχημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον εάν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κτηνοτροφία ξεπερνούν τους επτά Γιγατόνους κάθε χρόνο και αντιστοιχούν στο 14,5 τοις εκατό των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών. Από αυτές, ποσοστό της τάξης του 65 τοις εκατό παράγεται από τις αγελάδες, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές εκτρέφουν 90 αγελάδες σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Οουκχάμπτον στο Ντέβον της Αγγλίας. Στόχος τους είναι να εξετάσουν προσεκτικά το περιβάλλον εκτροφής και ειδικά το είδος της τροφής που καταναλώνουν τα βοοειδήη με στόχο να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ.

Οι αγελάδες ευθύνονται για τεράστιο μέρος του μεθανίου που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, αλλά και για το διοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πέψης τους. Καθώς χωνεύουν τις τροφές στο στομάχι και όχι στο έντερο, αναμασούν την τροφή με συνέπεια βακτήρια πλούσια σε μεθάνιο να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Τις εκπομπές επιτείνουν τα αέρια του στομάχου που απελευθερώνονται μετά τη χώνεψη, αλλά και τα κόπρανα.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ειδικά γρασίδια, εύπεπτα και πλούσια σε σάκχαρα, για να μειώσουν το μεθάνιο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και τα οξείδια του αζώτου. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε την αποτροπή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη μείωση των εισαγόμενων ζωοτροφών για τα βοοειδή, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων, οι συνολικές εκπομπές της κτηνοτροφίας θα μπορούσαν να μειωθούν από 30% ως 50%.

Οι αγελάδες έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: η πρώτη τρέφεται με τις ειδικές τροφές, ένα δεύτερο κοπάδι θα τροφοδοτείται με φυτά που παράγουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, ενώ το τρίτο θα αποτελεί την ομάδα ελέγχου.

Στο κτήμα Νορθ Γουάικ οι αγελάδες βόσκουν σε έναν τόπο που ελέγχεται από υπερσύγχρονα συστήματα. Οι επιστήμονες μετρούν τα πάντα, από την ένταση της βροχόπτωσης μέχρι τα υπολείμματα χημικών ουσιών κατά την απορροή των υδάτων. Όργανα μέτρησης των αερίων μετρούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατόπιν αυτές αντιπαραβάλλονται με τη δίαιτα που έχει ακολουθηθεί.

—Οικολογική κρεατοφαγία

Οι ερευνητές θέλουν να ακυρώσουν το επιχείρημα ορισμένων φανατικών χορτοφάγων που υποστηρίζουν ότι μόνο μια εξολοκλήρου χορτοφαγική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προσπάθεια μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μάικλ Λη, πιστεύει ακράδαντα ότι τα ζώα κτηνοτροφίας όπως οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα μπορούν να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας καθώς τεράστιες περιοχές του πλανήτη καλύπτονται από βοσκοτόπια.

«Είναι αναποτελεσματικό να εκτρέφουμε αγελάδες χρησιμοποιώντας σπόρους που θα μπορούσε να καταναλώσουν οι άνθρωποι, αλλά η εκτροφή τους σε τοποθεσίες όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν καλλιέργειες τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει μια πολύτιμη πηγή τροφής», συμπληρώνει ο καθηγητής Τζον Κρώφορντ.

econews