Η επενδυτική… καραντίνα του Χ.Α. συνεχίζεται με έμφαση

A trader reacts in front of her screen in a business bank, in Paris, Thursday, Sept. 22, 2011. In mid-afternoon, France's CAC-40 was down a hefty 5.4 percent at 5,186. BNP Paribas was hit hardest Wednesday, with its stock falling around 4 percent. (AP Photo/Thibault Camus)
@liberal.gr

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει τη μοναχική του πορεία μιζέριας και απαξίωσης το ελληνικό χρηματιστήριο, αδυνατώντας να ξεφύγει από τα χαμηλά πλησίον 5μήνου, παρ’ ότι διεθνώς λαμβάνει χώρα ένα ιστορικό «πάρτι» άνευ προηγουμένου!

Και όλα αυτά, τη στιγμή που διεθνώς έχουμε την εξής εικόνα:

Ο Ισπανικός δείκτης IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 1,50% μετά την – έστω προσωρινή – εξομάλυνση της κρίσης με την απόσχιση της Καταλονίας.

Ο ιαπωνικός δείκτης NIKKEI έκλεισε σε νέα υψηλά 21 ετών!

Ο δείκτης – οδηγός των ευρωπαϊκών αγορών, ο Xetra Dax της Φρανκφούρτης διαρκή ιστορικά υψηλά και «γραμμή» για τις 13.000 μονάδες!

Η Wall Street σε διαρκή ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να «βλέπει» πλέον το… ιλιγγιώδες νούμερο των 23.000 μονάδων, πετυχαίνοντας χθες το 47ο ρεκόρ εντός του 2017!

Η τεράστια ρευστότητα που «ανακυκλώνεται» στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα, συνεχίζει να «θρέφει» δείκτες, μετοχές και αποδόσεις, οδηγώντας σε διαρκή ρεκόρ τις κυρίαρχες αγορές παγκοσμίως, σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Και όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο, αντανακλώντας τη στασιμότητα που επικρατεί στην οικονομία, τη ματαίωση επενδύσεων, την εσωστρέφεια της πολιτικής που ασχολείται με ήσσονος σημασίας «projects», παρουσιάζει μια εικόνα στασιμότητας, μιζέριας και απαξίωσης.

Ασχέτως με τις μικροαντιδράσεις, η μεγάλη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, εδώ και καιρό, δείχνει προβληματισμό, απαξίωση και μείωση πρωτοβουλιών.

Απουσία ποιοτικών χαρτοφυλακίων

Παράλληλα, η αγορά «πάσχει» από ποιοτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, καθώς αυτά που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι πρωτίστως ακραίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάτι που φάνηκε πρόσφατα με το «πιστολίδι» στις τράπεζες.

Ακραίες διακυμάνσεις, με χαρακτηριστικά περιφερειακών χαρτιών, τυχοδιωκτικές κινήσεις trading χωρίς καμιά αλληλουχία μεταξύ τους και χωρίς επενδυτική «σύνδεση», μαρτυρούν ότι τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Και βεβαίως, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τα χαρτοφυλάκια, καθώς η ελληνική αγορά, είναι μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, που δεν ανήκει στην τάξη των ώριμων αγορών.

Παράλληλα, όλα τα τελευταία χρόνια, η ελληνική πολιτεία έχει διαψεύσει το σύνολο των επενδυτών με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις και αποφάσεις, καθώς μετά από μια 7ετία μνημονίων, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να μην μπορεί να συμφωνήσει τι είναι καλό και τι κακό, ποιες αιτίες μας έφεραν έως εδώ, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Έτσι, η οικονομία συνεχίζει να βολοδέρνει και να παραμένει εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, την ίδια στιγμή που άλλες γειτονικές χώρες με παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα, κατάφεραν και σημείωσαν εξαιρετική προσαρμογή σε ότι είχε συμφωνηθεί και σε ότι έκριναν ότι θα ωφελήσει την οικονομία τους.

Εύλογα λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο καθρεφτίζει αυτή τη στασιμότητα, παραμένοντας στην περιοχή των 750 – 800 μονάδων όλους τους τελευταίους μήνες, παρ’ ότι διεθνώς λαμβάνει χώρα ιστορικό bull market.

 

* ,