Η αγορά έχει πάρει ξεκάθαρη πτωτική τάση

Τεχνικά η αγορά έχει πάρει ξεκάθαρη πτωτική τάση με κίνδυνο να θελήσει να δοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά της στην περιοχή των 700 μονάδων ενώ ενδιάμεση στήριξη έχει στην περιοχή των 740 μονάδων. Οι 820 μονάδες στην παρούσα είναι κοντινή σημαντική αντίσταση ενώ το επίπεδο του 850 έχει γίνει κύρια.

 

Οι περισσότεροι τίτλοι είναι short ενώ ουσιαστικά έχουμε αγορά δύο ταχυτήτων, από την μία αυτή του τραπεζικού που ταλανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό και στην υπόλοιπη που έχει σημαντικά μικρότερο volatility και που παρόλα αυτά έχασε σημαντικές στηρίξεις τις τελευταίες μέρες.

 

Kαλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τις τεχνικές εκείνες ενδείξεις πριν αποφασίσουμε να πάρουμε θέσεις ενώ τα όποια trades πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες με τόσο μεγάλο volatility. Στα στατιστικά του έτους αξίζει να αναφέρουμε πως ο ΓΔ χάνει 6,78% , ο F25 14,29% ενώ ο τραπεζικός ήδη έχει απώλειες της τάξεως του 41.51% δείχνοντας ότι το πρόβλημα το επωμίζεται ουσιαστικά ο εν λόγω κλάδος. Ο FTSEM παραμένει σε κέρδη της τάξεως του 6,03%.

 

O f25 χάνοντας το πολύ σημαντικό 245 έδωσε και πάλι πτωτική τάση με την εβδομάδα να κλείνει στις 226 μονάδες. Ουσιαστικά το 226 είναι και μοναδική κοντινή μας στήριξη μιας και κατοχύρωση την Δευτέρα μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς τα χαμηλά μας στην περιοχή του 210 που έχουμε σημαντική στήριξη. Στην παρούσα αντίσταση έχουμε τις 243-246 μονάδες ενώ το stop μας στην παρούσα είναι στο 258.

Εν κατακλείδι η αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα πτωτική έχοντας ουσιαστικά την ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης που σίγουρα θα είναι πολιτική μιας και η οικονομία δεν έχει πλέον ιδιαίτερες ανοχές να αντέξει. Το μόνο θετικό είναι πως η Ελληνική αγορά αυτή την στιγμή έχει την διέξοδο να βρει μία λύση μιας και βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και της προσφέρεται μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταρρεύσει προ πολλού.

 

Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι ο τραπεζικός κλάδος ακόμα και να χρειαστεί άμεσα ΑΜΚ υπάρχει διαθέσιμο υπέρ του δέοντος κεφάλαιο για να καλυφτεί κάτι που ουσιαστικά της κρατάει στην ζωή στην παρούσα φάση. Τα δεδομένα αυτά “κρατούν στην ζωή” τον Ελληνικό χρηματιστήριο μιας και πολλοί ξένοι επενδυτές κυρίως αδυνατούν να πιστέψουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση στο τέλος δεν θα ακολουθήσει την λύση εντός Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά και μέχρι την εξεύρεση λύσης δεν χρειάζεται κάποιος να αυξάνει το ρίσκο του μιας και δεν ξέρουμε όχι μόνο το αν αλλά και το πότε θα έχουμε θετική οριστική κατάληξη.

 

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SEC.