Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ- Ζιπέ: Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις χώρες των Βαλκανίων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ υποστήριξε σήμερα ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να σταματήσει, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέση σ’ αυτήν και ζητώντας να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Βαλκανίων, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος υποστήριξε ότι χώρα που επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Κατά την άποψή μου οφείλουμε να βάλουμε τέλος στη διαδικασία της διεύρυνσης”, δήλωσε ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία και φαβορί αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με την ευκαιρία επίσκεψής του στο Βερολίνο.

“Η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ”, πρόσθεσε. “Η ΕΕ είναι τόσο εξασθενημένη, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για να ενσωματωθεί αυτή τη στιγμή μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας”.

“Και το ίδιο ισχύει για τις χώρες των Βαλκανίων, είναι προτιμότερο, δεδομένης της αδυναμίας της ΕΕ αυτή τη στιγμή, να αναστείλουμε τη διαδικασία ένταξης”, δήλωσε. “Δεν μπορούμε να κτίσουμε έναν καινούριο όροφο σ’ ένα σπίτι, τα θεμέλια του οποίου έχουν γίνει εύθραυστα”.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ άρχισαν το 2005. Στα Βαλκάνια, δύο χώρες είναι ήδη μέλη της ΕΕ, η Σλοβενία και η Κροατία, και έξι άλλες είναι υποψήφιες: η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Ο Ζιπέ επρόκειτο να συναντήσει σήμερα την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Νωρίτερα είχε συναντηθεί μαζί της ο μεγάλος αντίπαλός του στους κόλπους της γαλλικής δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Γερμανία στις 21 Ιουνίου.