Η Νορβηγία σκέφτεται να κάνει δώρο στη Φινλανδία… ένα βουνό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ

Τι δώρο γενεθλίων θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε μία χώρα που έχει 188.000 λίμνες; Να της δώσει πίσω το ψηλότερο βουνό, προφανώς.

  • ΕΘΝΟΣ On Line

 

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας επιβεβαίωσε πως για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας την επόμενη χρονιά, σκέφτεται να μετακομίσει τα σύνορα, κάνοντας δώρο στη γείτονα χώρα μια κορυφή βουνού που θα ήταν το ψηλότερο σημείο της.

«Υπάρχουν μερικές τυπικές δυσκολίες και δεν έχω λάβει ακόμη την τελική μου απόφαση» δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg στο NRK, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. «Αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

Το όρος Halti, με ύψος 1.365 μέτρα, βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά στη Νορβηγία. Αλλά μετακινώντας τα σύνορα κατά 40 μέτρα, η κορυφή Hálditšohkka θα περάσει στη Φινλανδία και θα γίνει το ψηλότερο σημείο της χώρας.

«Γεωφυσικά μιλώντας, το όρος Halti έχει δύο κορυφές, μία φινλανδική και μία νορβηγική» εξήγησε νωρίτερα φέτος το NRK στους σαστισμένους θεατές. «Αυτό που προτείνεται είναι η Νορβηγία να δώσει την κορυφή στη Φινλανδία».

»Η κορυφή θα είναι ένα θαυμάσιο δώρο για το αδερφικό κράτος» δήλωσε ο δήμαρχος του Kåfjord, Svein Leiros, ο οποίος μαζί με άλλους τοπικούς πολιτικούς έγραψε στην κυβέρνηση του Όσλο για να εκφράσει την ενθουσιώδη υποστήριξη για το σχέδιο.

Η αρχική ιδέα ανήκει σε έναν συνταξιούχο γεωφυσικό και επιθεωρητή της κυβέρνησης, τον 76χρονο Bjørn Geirr Harsson, που έμαθε πέρυσι ότι η Φινλανδία θα γιορτάσει την 100η επέτειο από την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία στις 6 Δεκεμβρίου 2017, και υπενθύμισε τον προβληματισμό του για τη θέση των συνόρων, όταν πέταξε πάνω από το όρος Halti τη δεκαετία του ’70.

Ο Χάρσον έγραψε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούλιο του 2015, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή θα κόστιζε στη Νορβηγία, 0,015 τετραγωνικά χιλιόμετρα της εθνικής επικράτειάς της και θα έκανε τη Φινλανδία πολύ χαρούμενη.

Πηγή: Guardian