Η ΝΔ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ- Φθινοπωρινή επίθεση σε 3 μέτωπα

 

Με την πολιτική θέση «οι καλύτερες μέρες αυτής της χώρας είναι μπροστά», η Νέα Δημοκρατία ξεδιπλώνει τη φθινοπωρινή της επίθεση εναντίον της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, εστιάζοντας στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, την Παιδεία και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

  • ΕΘΝΟΣ

Kαταλυτική θεωρούν στη ΝΔ την πετυχημένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με κοινωνικούς φορείς.
Kαταλυτική θεωρούν στη ΝΔ την πετυχημένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με κοινωνικούς φορείς.

Καταλυτική θεωρεί την πετυχημένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και την παγίωση μιας σταθερής και καθαρής πολιτικής υπεροχής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται.

Σκοπός του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προετοιμάσει την επόμενη μέρα, αποδομώντας το κυβερνητικό έργο και περνώντας το μήνυμα ότι «εκπροσωπεί τον ρεαλισμό, την ευθύνη, την αλήθεια, την ενότητα των Ελλήνων, την ελπίδα και την αισιοδοξία».

Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ αξιοποιεί κάθε συγκυριακή ευκαιρία σ’ ένα περιβάλλον ούτως ή άλλως βεβαρημένο από τις συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης κι επιχειρεί να πείσει τους πολίτες πως ο Αλέξης Τσίπρας «εκπροσωπεί το ψέμα, τον διχασμό, την αναξιοπιστία, την απογοήτευση και πλέον και τα σκάνδαλα».

Επίσης, η δημιουργία ενός πιεστικού πολιτικού περιβάλλοντος, που θα οδηγήσει σε εξελίξεις, είναι αυτή την περίοδο βασικό μέλημά της. Επί μήνες, η ΝΔ διαμόρφωνε με τη βοήθεια δεκάδων τεχνοκρατών τις παραμέτρους του κοστολογημένου κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο πρόεδρός της στη ΔΕΘ, μαζί με την πρόταση για μια «συμφωνία αλήθειας» με τον λαό.

Εναλλακτική πρόταση
Τώρα, με δεδομένο ότι διανύουμε ένα καυτό φθινόπωρο κρίνει ότι «όσο πιο γρήγορα συντελεστεί η πολιτική αλλαγή μέσα από εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο». Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζουν πως πλέον οι πολίτες έχουν μια εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική και κοστολογημένη, χωρίς παροχολογίες και ψέματα, κάτι που ενισχύει τη δυναμική της επιλογής της κεντροδεξιάς «με αμιγώς πολιτικά κριτήρια και όχι μόνο ως συνέπεια της αρνητικής ψήφου στην κυβέρνηση». Αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η ειδοποιός διαφορά των πολιτικών κριτηρίων είναι οι κοστολογημένες προτάσεις.

Κι επειδή προφανώς τα κριτήρια είναι ευρύτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να «ανεβάσει» το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που εκτιμά πως γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, διαψεύδοντας τις «θεωρίες της περί χτυπήματος της διαπλοκής».

Η ευκαιρία ήταν ιδανική, αφού η σύνδεση των κομμάτων που μετείχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις μ’ ένα διεφθαρμένο στο σύνολό του σύστημα αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα και της ΝΔ απέναντι μάλιστα στο πολυσυζητημένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Η γαλάζια θέση πως «η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι προβληματική όπως και η μηχανική του ελέγχου των πόθεν έσχες» βρήκε ερείσματα στον ελλιπή -καθώς προκύπτει στην πορεία- πραγματικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των καναλαρχών ενώ στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για? βοσκοτόπια και παράτυπες εγγυήσεις δανείων «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του», λένε στην Πειραιώς.

Προσθέτουν επίσης ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ντόμινο ατοπημάτων που πλήττει συστημικά και όχι σημειακά τη δημοπρασία. «Είναι, εν τέλει, το τίμημα του να διαχειρίζεσαι ένα δημόσιο αγαθό, σύμφυτο με τη δημοκρατία, ως αγοραίο προϊόν και να κομπάζεις ότι έλαβες τεράστια ποσά από την εκχώρησή του».

Το Μεταναστευτικό είναι εξίσου ένα θέμα που εξελίσσεται σε βάση αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Την Παρασκευή, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, για τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης, όταν μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτησή του.

Οπως είπε ο κ. Κικίλιας, «απευθείας αναθέσεις αντί διαγωνισμών, τεράστια εργολαβικά κέρδη από κατασκευή συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας και παράλληλο σύστημα διοίκησης, ήταν κάποιες από αυτές, ενώ απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» προς τον υπουργό αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ως προς την «αλλοίωση του συνολικού αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, προς τα κάτω φυσικά!». Στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής του με την κοινωνία, εντασσόταν επίσης η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους προέδρους και αναπληρωτές προέδρους των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με τους οποίους είχε εκτενή συζήτηση και άκουσε τα προβλήματά τους.

Παραιτήσεις επιστημόνων
Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν προκύψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο «από τις συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες και επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες μαζικές παραιτήσεις πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Επισημαίνοντας πως «ο θεσμός των Συμβουλίων έτυχε πρωτοφανούς πολιτικής και ακαδημαϊκής συναίνεσης, όταν δημιουργήθηκε» ενώ τώρα αποδυναμώνεται και υποβαθμίζεται, υπογράμμισε πως «η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που ανιδιοτελώς προσφέρει στην αναβάθμιση και εξωστρέφεια του δημόσιου πανεπιστημίου» και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του ρόλου των Συμβουλίων «με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις».

Επόμενο πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θα είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη για την Παιδεία, η οποία θα διεξαχθεί στη σκιά της απόλυτης ρήξης του αρμόδιου υπουργού Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Στην Πειραιώς σχεδιάζουν προσεκτικά τα σημεία στα οποία θα βασιστεί η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν τις κακοτοπιές.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Η ΝΔ θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της σχετικά με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «το οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμα, μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, σε εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα! Και αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν συντονίζει την κατάσταση, αλλά δεν διευκολύνει και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, απορροφώντας μόνο το 28% αυτών!»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
kjavara@gmail.com