Η Μέρκελ υποψήφια για 4η θητεία και συγκυβέρνηση με SPD

Κινήσεις με στόχο τη διασφάλιση της πιολιτικής κυριαρχίας κάνει η Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει των εκλογών του 2017 και ενώ πιέζεται ασφυκτικά από τα δεξιά για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αφού πρότεινε τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε τη δική της υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Με τρόπο αυτό η Άνγκελα Μέρκελ στρώνει από τώρα το δρόμο για νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες καθώς η κίνηση να προτείνει τον Φράνκ Βάλτερ Στάινμάιερ αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο του μετεκλογικού συμβιβασμού.

«Θα συμμετάσχει στις εκλογές για την καγκελαρία» δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, και συμπλήρωσε: «Είναι αποφασισμένη, πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλει στην ενδυνάμωση της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης».

Μέχρι στιγμής, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές. Η ιστορία, όμως, δείχνει ότι μάλλον αυτό θα συμβεί. Και αυτό γιατί κανένας Γερμανός Πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει την καγκελαρία με τη θέλησή του παρά μόνο μετά από μια εκλογική ήττα.