ΗΠΑ: Με νόμο φοιτητές με όπλα στις αίθουσες των πανεπιστημίων!

Όπλα στις αίθουσες διδασκαλίας μπορούν να φέρουν και επισήμως από την Δευτέρα φοιτητές της πολιτείας του Τέξας, στις ΗΠΑ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή σχετικός νόμος. Οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτραπούν περιστατικά μαζικών εκτελέσεων ενώ οι επικριτές του διατείνονται ότι το μέτρο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στις πανεπιστημιουπόλεις.

AdTech AdΣύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, επιτρέπεται σε άτομα 21 ετών και άνω με άδεια για όπλο, να τα φέρουν μέσα στα κτίρια των δημοσίων κολεγίων, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου του Τέξας, ένα από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ με περισσότερους από 214.000 φοιτητές.
Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα, που τέθηκε σε ισχύ ο εν λόγω νόμος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από ένα από τα πλέον αιματηρά περιστατικά με όπλα που έχουν συμβεί σε αμερικανικά κολέγια. Ο φοιτητής Τσαρλς Ουίτμαν είχε σκοτώσει 16 άτομα, πυροβολώντας από την κορυφή του πύργου του ρολογιού στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ, Ρεπουμπλικανός υποστηρικτής του νόμου, επεσήμανε ότι και νωρίτερα οποιοσδήποτε μπορούσε να μπει στην πανεπιστημιούπολη με όπλο και το νέο μέτρο μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο μαζικών δολοφονιών, καθώς κάποιος ένοπλος με άδεια θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα».

«Αυτό που κάνει ο συγκεκριμένος νόμος είναι να εγκρίνει μόνο εκείνους που έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση και έχουν το σχετικό υπόβαθρο» για τη μεταφορά όπλων, τονίστηκε από το γραφείο του κυβερνήτη.

Καθηγητές του πανεπιστημίου του Τέξας άσκησαν ανεπιτυχώς πιέσεις για να μην «περάσει» ο νόμος, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός της νεαρής ηλικίας, των όπλων και της ζωής στα κολέγια, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα και θανατηφόρα περιστατικά. Ο επικεφαλής του ιδρύματος, Γκρέγκορι Φενβς δήλωσε ότι αναγκαστικά θα δώσει το «πράσινο φως», καθώς είναι υποχρεωμένος να το πράξει βάσει νόμου.

Τον περασμένο μήνα, τρεις καθηγητές επιχείρησαν να μπλοκάρουν το νόμο, κάνοντας λόγο για σημαντική αρνητική επίδραση στην ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον, από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, είπε ότι πρόκειται για νόμο και θα τον υπερασπιστεί.

Ο επίμαχος νόμος επιτρέπει στα ιδιωτικά κολέγια να εξαιρεθούν, με τα περισσότερα από τα πιο γνωστά της πολιτείας να το έχουν ήδη πράξει, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στην ασφάλεια και την προστασία των φοιτητών.

Σύμφωνα με την εθνική συνδιάσκεψη των κρατικών νομοθετικών σωμάτων, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν σε φοιτητές να φέρουν όπλα στις δημόσιες πανεπιστημιουπόλεις.