Ερευνα-σοκ Δανών ερευνητών- πολλά κοινά αντιφλεγμονώδη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως 50%

ÅÌÂÏËÉÁÓÌÏÓ ÐÁÉÄÉÙÍ ÊÁÉ ÁÐÏÈÇÊÇ ÖÁÑÌÁÊÙÍ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI
  • Στην καρδιά χτυπούν γνωστά αντιφλεγμονώδη

Οι ένοχες ουσίες είναι η ιβουπροφαίνη, η οποία περιέχεται στο φάρμακο Ibuprofen και συνδέεται με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, και η δικλοφαινάκη (Voltaren, Diclofenac) που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%.

«Το να επιτρέπεται να πωλούνται αυτά τα φάρμακα χωρίς συνταγή και χωρίς συμβουλές ή περιορισμούς στη χρήση τους στέλνει στο κοινό το μήνυμα ότι είναι ασφαλή», προειδοποίησε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Γκούναρ Γκίσλασον του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 29.000 ασθενείς που υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο και ανακάλυψαν ότι η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 31%.

  • Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτός ο κίνδυνος εξηγείται από την επίδραση των φαρμάκων στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς επηρεάζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
  • Ο Γκίσλασον συμβούλευσε να μη γίνεται χορήγηση περισσότερων από 1.200 mg ιβουπροφαίνης την ημέρα.
  • «Τα ΜΣΑΦ θα πρέπει ίσως να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις ή πολλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», σημείωσε.