Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του X.A

  • ΜΕΡΟΣ Β’

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ: Τεχνικά, η κόπωση λύγισε την τάση αφού ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι εκεί που του επέτρεψε η μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η διόρθωση που ακολούθησε εκτονώθηκε στις 723 μονάδες χωρίς να απειλήσει να χαλάσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα. Επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαμορφώνει το επόμενο σκαλοπάτι, την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ακόμη αναμέτρηση με τις 770 μονάδες.

Τα δεδομένα δεν συνηγορούν άμεσα σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς ακόμα δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει τεχνικά οι συνθήκες για να επιχειρηθεί μια πειστική διάσπαση που θα άλλαζε τα επίπεδα τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντονα θετικές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν έχουν συνέχεια ή εξομαλύνονται στην διάρκεια της συνεδρίασης γεγονός που υποδηλώνει κάποιο περιστασιακό
ενδιαφέρον.

Στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς οι εμπλεκόμενοι θα περιοριστούν περισσότερο σε παθητικό ρόλο καθώς το ενδιαφέρον μετά και την αναδιάρθρωση του FTSE-25 θα γίνει ακόμα πιο επιλεκτικό ενώ ο βασικός προσανατολισμός στο ταμπλό στους «νικητές» της χρονιάς θα έχει περισσότερο χαρακτήρα “window dressing”.

__________________________

!ΔΤΡ@757,77 μονάδες: Την Παρασκευή έδωσε την ζητούμενη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 732 μονάδων και αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 757 μονάδων, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 782 και μετά προς τις 800 μονάδες. Το ημερήσιο “stop” στις 707 μονάδες.

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Οι επόμενες, τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται για την ΑΛΦΑ @1,6300 ευρώ στα 1,6600 και 1,7100 ευρώ, για την ΕΤΕ@0,2720 ευρώ στα 0,2820 – 0,2850 ευρώ, για την [email protected],7200 ευρώ στα 0,7600 ευρώ και για την Πειραιώς@2,4200 ευρώ στα 2,5400 και 2,6000 ευρώ.

!ΛΑΜΔΑ@6,3400 ευρώ: Η μετοχή συμπλήρωσε 10 ανοδικές, τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση,στην ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα 5,18 ευρώ (κλείσιμο 20/11), με την επόμενη τεχνική αντίσταση να οριοθετείται στα 6,3800 – 6,5200 ευρώ και το “stop” στο ημερήσιο “long”, στα 5,8600 ευρώ.

!ΕΛΠΕ@7,1300 ευρώ και +0,28%: Αντέδρασε με ένα …+0,28% στις πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί. Χάθηκε(;) η στήριξη στα 7,15 ευρώ (ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,06 ευρώ) και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,94 – 6,90 ευρώ.

!ΕΥΔΑΠ@6,0200 ευρώ και +0,84%: ‘Εδωσε αντίδραση από την Πέμπτη στο +2,89% μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δεν αποκλείεται αυτή να συνεχιστεί, λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή συνεχίζει να κινείται μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με πάνω όριο τα 6,15 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα σηματοδοτήσει αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 5,71 ευρώ.

!Τράπεζα Αττικής@0,0300 ευρώ και +7,14%: Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 0,0230-0,0250 ευρώ. Τα 0,0350 είναι η πλησιέστερη αντίσταση, με τα 0,0400 ευρώ να αποτελούν την κύριαΗ μετοχή δοκιμάζει το απόλυτο ιστορικό χαμηλό στο 0,0270 έχοντας κάνει σημαντικούς όγκους τις προηγούμενες μέρες. Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 0,0230-0,0250. Τα 0,0350 είναι η πλησιέστερη αντίσταση, με τα 0,0400 ευρώ να αποτελούν την κύρια. Η εταιρία πηγαίνει για ΑΜΚ.

Τράπεζα Αττικής: Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 0,0230-0,0250 ευρώ

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,5500 ευρώ: H εξοδός του από τον  FTSE 25 στις 18/12  ίσως δώσει τιμές μέσα στο πολύ ενδιαφέρον αγοραστικό εύρος τιμών των 1,43 με 1,38 ευρώ.

…………..

!ΦΟΥΡΛΗΣ@5,4500 ευρώ+0,93%: Kαι εδώ η έξοδος από τον FTSE 25 μπορεί να δώσει καλές  τιμές μεταξύ των 5,20 με 5 ευρώ, όπου οι «ρυθμιστές» του χαρτιού θα προσπαθήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις να το  λειάνουν ανοδικά, καθώς κάτω από τα 5 ευρώ θα έχουν θέμα…

Apostolos Manthos

Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989.
Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων
βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις.
Μαθηματικός Παν. Πατρών.

logo-trading2day

_________________________________

 

!ΦΡΛΚ@5,4500 Ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Η μετοχή κινήθηκε για αρκετές συνεδριάσεις οριακά πάνω από την γραμμή τάσης Ζ101 , ερχόμενη μετά την αποτυχία διαφυγής πάνω από την σημαντική L1[ 5,6000€]  κάτω από αυτήν και προσεγγίζοντας την Κ2 (5,3200 ευρώ).

Το σημείο αυτό, όπου διέρχεται και ΑΚΜΟ 200 ημ ( 5,2900 ) είναι ιδιαιτέρως ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, καθώς η ενδεχόμενη καθοδική διάσπασή του θα ενεργοποιήσει την διπλή κορυφή που επισημαίνεται στο γράφημα, με στόχο την F αρκετά χαμηλότερα στα 4,7500€.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι η μετοχή για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου του 2016 που διέσπασε ανοδικά τον ακμο 200 ημ, στα 2,5000 ευρώ, βρίσκεται εκ νέου τόσο κοντά σ αυτόν, με αυξημένες πιθανότητες να τον τμήσει καθοδικά.

Σε τέτοια περίπτωση ρόλο θα παίξει και η Κ3 στα 5,0800€ σημείο που θα μπορούσε να δώσει μια τεχνική ανοδική αντίδραση. Το αρνητικό σενάριο θα αποφευχθεί,  ΜΟΝΟ με την άμεση επαναφορά της μετοχής πάνω από την L1, που θα προσδώσει την απαιτούμενη δυναμική προς την L των 5,8800 ευρώ.

http://freeforumstocks.blogspot.gr

_______________________________

Parabolic SAR – Δείκτης βοηθός για τον trader

Πρόκειται για έναν από τους πιο απλούς στην παρουσίαση και την ερμηνεία δείκτες και χρησιμοποιείται για να αναδείξει τα σημεία στο διάγραμμα όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιστραφεί η τάση.

  • Ουσιαστικά ο δείκτης λειτουργεί σαν ένα trailing stop εμφανίζοντας στο διάγραμμα κόκκινα και πράσινα σημεία (κουκκίδες) τα οποία βρίσκονται πάνω ή κάτω από την τιμή και ακολουθούν την τάση.
  • Όταν η τάση αλλάζει τα σημεία του δείκτη αντιστρέφονται. Για παράδειγμα αν η τάση είναι πτωτική, τα σημεία θα βρίσκονται πάνω από το διάγραμμα της τιμής και θα είναι κόκκινα.
  • Όταν η τάση αντιστραφεί τα σημεία του δείκτη θα περάσουν κάτω από το διάγραμμα της τιμής και το χρώμα τους θα αλλάξει σε πράσινο.

Ο δείκτης αναπτύχθηκε από τον Welles Wilderδημιουργός μεταξύ άλλων και των δεικτών RSIATR και άλλων. Ο Welles αναφέρεται στο σύστημα σαν “Parabolic Time/Price System”, όπου «SAR» σημαίνει Stop and Reverse”.

Όπως αναφέραμε ο δείκτης ακολουθεί την τιμή σαν trailing stop. Όσο βρισκόμαστε σε ανοδική τάση το σημείο του δείκτη θα βρίσκεται κάτω από την τιμή και θα την ακολουθεί σαν στοπ, το στόπ συνεχώς θα ανεβαίνει χωρίς ποτέ να πέφτει “προστατεύοντας” τα κέρδη. Μόλις η τιμή σταματήσει να ανεβαίνει και ξεκινήσει μια καθοδική τάση, τα σημεία του δείκτη θα περάσουν πάνω από το διάγραμμα της τιμής και θα συνεχίσουν να ακολουθούν την τιμή όσο διαρκεί η νέα τάση. Επειδή o SAR ποτέ δεν αυξάνεται σε πτωτική τάση θα προστατεύει τα κέρδη σας όταν έχετε πάρει θέση short.

Σήματα από τις dots(κουκκίδες)

– Σήμα πώλησης όταν η τιμή του τίτλου υποχωρήσει χαμηλότερα από την τελευταία κουκκίδα του δείκτη.
– Ο δείκτης ακολουθεί την τάση όπως αυτή εξελίσσεται, σήμα αντιστροφής δίνεται όταν η τιμή πέφτει χαμηλότερα από την πιο πρόσφατη κουκκίδα.

– Σήμα για σημείο εισόδου δίνεται όταν το πιο πρόσφατο υψηλό της τιμής σπάσει – σε αυτό το σημείο ο SAR βρίσκεται στο πιο πρόσφατο χαμηλό.

– Όσο η τιμή του τίτλου αυξάνεται οι κουκκίδες θα ανεβαίνουν μαζί της και σταδιακά θα αυξάνουν την ταχύτητά τους όσο η τάση εδραιώνεται. Ο δείκτης εμπεριέχει ένα παράγοντα επιτάχυνσης (Acceleration Factor – AF) που καθορίζει την ευαισθησία του δείκτη.

– Ο δείκτης λειτουργεί ιδιαίτερα αποδοτικά όταν βρισκόμαστε σε περίοδο εμφανής/υπάρχουσας τάσης, όταν όμως βρισκόμαστε σε περίοδο “consolidation” – συσσώρευσης, μπορεί να δώσει αρκετά λανθασμένα σήματα. 

parabolic-sar

Υπολογισμός:
Ο υπολογισμός του δείκτη δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί αλλά θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τα κύρια στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του όσο καλύτερα γίνεται.

Για τον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνονται υπ’ όψη πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, τα κύρια δεδομένα που καθορίζουν το υπολογισμό του είναι:

Η προηγούμενη τιμή του SAR:

Ακραίο Σημείο (ΑΣ): Ένα ακραίο σημείο (Το προηγούμενο υψηλό ή χαμηλό-ανάλογα την ισχύουσα τάση)
Ο παράγοντας επιτάχυνσης (Accelerator factor):
Ο παράγοντας επιτάχυνσης (Acceleration Factor AF) αναφέρεται και ως “βήμα” και καθορίζει την ευαισθησία του δείκτη, δηλαδή το ρυθμό αύξησης του SAR. Το βήμα αυξάνεται κλιμακωτά όσο η τάση επεκτείνεται ως που να φτάσει το μέγιστο. Η ευαισθησία του δείκτη μπορεί να μειωθεί, μειώνοντας το βήμα καθώς ένα μικρότερο βήμα απομακρύνει την κουκκίδα από την τιμή πράγμα που συνεπάγεται λιγότερα σήματα αντιστροφής.

Αντιστοίχως, η ευαισθησία του δείκτη αυξάνεται όσο αυξάνουμε το βήμα. Όσο μεγαλύτερο το βήμα τόσο πιο εύκολα η κουκκίδα θα πλησιάζει την τιμή και θα λαμβάνουμε περισσότερα σήματα αντιστροφής.

Χρειάζεται προσοχή στον καθορισμό του βήματος καθώς ένα πολύ μεγάλο βήμα θα δίνει συνεχώς διαφορετικά σήματα και θα αποτυγχάνει να συλλάβει την τάση.

Ένας άλλο τρόπος να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του δείκτη είναι προσαρμόζοντας το Μέγιστο Βήμα. Μικραίνοντας το μέγιστο βήμα, δίνουμε μεγαλύτερο βάρος (weight) στα ενδιάμεσα βήματα. Αυξάνοντας το βήμα επιταχύνουμε την επίτευξη του μέγιστου βήματος, δηλαδή θα το πετύχουμε γρηγορότερα όσο εξελίσσεται η τάση. Όσο μικρότερο το Max Step τόσο μειώνεται η ευαισθησία του δείκτη και μας δίνει λιγότερα αλλά πιο ισχυρά σήματα.

Υπολογισμός Τρέχοντος SAR = Προηγούμενος SAR – Προηγούμενος AF(Προηγ. SAR – Προηγ. ΑΣ)

Ανακεφαλαιώνοντας:
Ο δείκτης “Parabolic SAR” είναι σχεδιασμένος να ακολουθεί την τάση, συνεπώς, παρέχει τα πιο αξιόπιστα σήματα όταν υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση, αντίθετα όταν η τιμή κινείται σε “εύρος” – πλαγίως ο δείκτης είναι επιρρεπής σε λάθος σήματα. Η ρύθμιση και ο καθορισμός των παραμέτρων παίζουν σημαντικό ρόλο όπως άλλωστε και σε κάθε δείκτη, γι αυτό είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τις παραμέτρους και το “σκεπτικό” /σχεδιασμό του δείκτη. Παραπέρα όπως αρκετές φορές έχουμε αναφέρει, η τεχνική ανάλυση πρέπει να συνδυάζεται με την θεμελιώδη και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε “τίτλου”.
Ο δείκτης AVI συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον Par SAR καθώς μετρά την δυναμική που κρύβεται πίσω από μια αναδυόμενη/νέα τάση.

Μπαλής Αλέξης

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

____________

ΜΕΡΟΣ Α’

 

725                                 758
708                                 770

H προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στον ΚΜΟ 200 ημερών (758) στην αρχή της εβδομάδας, ενεργοποίησε έντονες πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εισέλθει ο ΓΔ σε μια βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Η αναχαίτιση όμως των πωλήσεων στην ζώνη του 725 (61% Fibonacci 700-758), έφερε και πάλι ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα το σενάριο της προσέγγισης των 770 μονάδων να είναι πολύ πιθανό.

Η μοναδική δυσκολία για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα είναι και πάλι ο ΚΜΟ των 200 ημερών, που βρίσκεται στο 758.

IBG Disclaimer http://www.ibg.gr/disclaimers/IBGDisclaimer.pdf (contact: [email protected])

…………..

………………….

……………….

 Dec 8

…………

Εβδομαδιαίο Hμερολόγιο – Μακροοικονομικά Νέα 11.12.2017 (Full PDF link) —

 

* ,